Αρχική Ειδήσεις Είδος προς εξαφάνιση και οι… κροκόδειλοι

Είδος προς εξαφάνιση και οι… κροκόδειλοι

0
Διαφήμιση

Έως και τα μισά από τα 27 είδη κροκοδείλων του πλανήτη απειλούνται με αφανισμό λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, αν και τα πιο επικίνδυνα είδη αλμυρού νερού πιθανότατα έχουν πιο ευοίωνο μέλλον, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

«Οι αλλαγές στη χρήση γης, η ρύπανση, το κυνήγι και οι επιδρομές άγριων ζώων σημαίνουν ότι πολλά είδη κροκοδείλων αντιμετωπίζουν ένα μάλλον ζοφερό μέλλον», προειδοποίησε ο καθηγητής Γκόρντον Γκριγκ, επικεφαλής της μελέτης.

Ένα παράδειγμα είναι ο γαβιάλης, ένας ψαροφάγος κροκόδειλος της ινδικής χερσονήσου, που υποφέρει από την καταστροφή του οικοτόπου του στην Ινδία. Η ανάπτυξη κατά μήκος του Γάγγη έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο σε αυτό το είδος, που με ηλικία 170 εκατομμύρια έτη είναι το αρχαιότερο των κροκοδείλιων. Άλλα παραδείγματα ειδών υπό απειλή εξαφάνισης αυτόν τον αιώνα είναι ο κροκόδειλος των Φιλιππίνων και ο κινεζικός αλιγάτορας, οι οποίοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί ​​ παρά το γεγονός ότι εκτρέφονται εντατικά για το κρέας και το δέρμα τους.

Ωστόσο, οι κροκόδειλοι αλμυρού και γλυκού νερού της βόρειας Αυστραλίας αντιμετωπίζουν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, σε μεγάλο βαθμό χάρις στην απαγόρευση του κυνηγιού το 1970. Από την επιβολή της απαγόρευσης και μετά, οι αριθμοί των κροκοδείλων αλμυρού νερού αυξήθηκαν σημαντικά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο είδος κροκοδείλων στη Γη, με μήκος που φτάνει τα επτά μέτρα και βάρος 900 κιλά.

«Οι πιθανότητες για περίπου τα μισά από τα 27 είδη είναι αρκετά κακές, αν συνεχιστεί η τάση χρήσης γης από τον άνθρωπο», δήλωσε ο Γκριγκ. Ωστόσο, όπως είπε, οι κροκόδειλοι θα επωφεληθούν από τις τάσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Καθώς τα υδατικά ενδιαιτήματα θα θερμανθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κροκόδειλοι θα μπορούν να κινηθούν προς νέους βιότοπους στον Βορρά και τον Νότο. Πολλοί κροκόδειλοι δε θα επιβιώσουν από την ανθρώπινη πίεση αλλά εκείνοι που θα τα καταφέρουν θα έχουν περισσότερες επιλογές ενδιαιτημάτων», πρόσθεσε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Θέλουν να κάνουν την Αγία Σοφία τζαμί
Επόμενο άρθροΑπίστευτο: 800 άστρα τον χρόνο «γεννά» ένας γαλαξίας