Αρχική Ειδήσεις Τα κύρια σημεία της Ε.Ε. στη διαπραγμάτευση για την κλιματική αλλαγή

Τα κύρια σημεία της Ε.Ε. στη διαπραγμάτευση για την κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Τα κύρια σημεία της διαπραγματευτικής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο ενδιάμεσος στόχος για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 50% κάτω από τα επίπεδα του 2009 έως το 2050 με τελικό στόχο το μηδενισμό τους έως το 2100, συμφώνησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. εν όψει της διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης.

Ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνηθεί μια συνεκτική και φιλόδοξη, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, για μετά το 2020, ικανή να συγκρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι «εθνικές προθέσεις συνεισφοράς» που έχουν υποβληθεί από τις διάφορες χώρες μέχρι στιγμής στον ΟΗΕ, δυστυχώς δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ της εκτιμώμενης πορείας των παγκόσμιων εκπομπών και της επίτευξης του διεθνούς στόχου του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όχι περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε τη συμπερίληψη στην τελική συμφωνία μηχανισμών που να δίνουν τη δυνατότητα περιοδικής επικαιροποίησης των «εθνικών προθέσεων συνεισφοράς».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε, επίσης, τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών, της πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και της εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην επίτευξη των κοινών στόχων.

Ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε, ακόμα, την αμφίδρομη σχέση οικονομίας και κλίματος και, κατά συνέπεια, την ανάγκη αποφυγής καλλιέργειας υπερβολικών προσδοκιών. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι είναι εφικτή.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, ο κ. Μουσουρούλης είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντανιέλ Γκαγιέχα με τον οποίο συζήτησε σε βάθος την προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει της ολοκλήρωσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και της έναρξης υλοποίησης της τρέχουσας (2014-2020).

Διαφήμιση