Αρχική Ειδήσεις Οι επικίνδυνες ηλικίες που είναι πιο επιρρεπείς στην αυτοκτονία

Οι επικίνδυνες ηλικίες που είναι πιο επιρρεπείς στην αυτοκτονία

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία η επικινδυνότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη για τους μακροχρόνια άνεργους αλλά, και για τους ενήλικες που αντιμετωπίζουν μειωμένες προοπτικές απασχόλησης, ενώ η σχέση μακροχρόνια ανεργίας και αυτοκτονιών βρέθηκε ότι είναι ισχυρότερη στους άνδρες ηλικίας 25-34 ετών και 55-64 ετών.

Η κατάθλιψη και η αυτοκτονικότητα αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία που παρέθεσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής (Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) κα Μαρίνα Οικονόμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αυτοκτονία.

Όπως είπε η κα Οικονόμου, η αυτοκτονικότητα (suicidality) προσδιορίζεται από ένα φάσμα ιδεών και συμπεριφορών που αρχίζει με τον «αυτοκτονικό ιδεασμό» (suicidal ideation), προχωρά στην απόπειρα αυτοκτονίας (suicide attempt) και καταλήγει στην αυτοκτονία (committed suicide).

Ενώ, η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά (self-destructive behaviour) μπορεί να εκδηλωθεί ως συντελεσθείσα αυτοκτονία (committed suicide), απόπειρα αυτοκτονίας (attempted suicide), παρα-αυτοκτονία (parasuicide) ή προμελετημένη αυτοπροκαλούμενη βλάβη (deliberate self-harm).

Η αυτοκτονία αποτελεί τη δέκατη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την τρίτη κατά σειρά για το ηλικιακό φάσμα 15-44 ετών. Κάθε 18 min χάνεται μια ζωή στον κόσμο από αυτοκτονία και κάθε ένα δευτερόλεπτο γίνεται μία απόπειρα αυτοκτονίας.

Oι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά την τελευταία 25ετία σε πολλά μέρη του κόσμου, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Επιπροσθέτως τα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχει πολλαπλασιάσει τις σχετιζόμενες με την ανεργία αυτοκτονίες.

Ενώ, κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας αναλογεί σε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79% στην Ευρώπη και 0,99% στις ΗΠΑ.

Τελευταίες μελέτες έχουν διαπίστωσαν ότι τόσο η ανεργία όσο και η οικονομική κρίση έχουν αυξήσει την τάση για αυτοκτονίες ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό γιατί νιώθουν ότι χάνουν το ρόλο τους μέσα στην οικογένεια. Η ανεργία φαίνεται να σχετίζεται σημαντικά με το κοινωνικό status στους άνδρες, το ρόλο τους ως προς τις οικογενειακές υποχρεώσεις και, κατ’ επέκταση, με την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή τους.

Διαφήμιση