Αρχική Καινοτομία Η πρώτη εμφύτευση πλήρως υποδόριου απινιδωτή στην Ελλάδα

Η πρώτη εμφύτευση πλήρως υποδόριου απινιδωτή στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη στην Ελλάδα εμφύτευση του πρωτοπόρου πλήρως υποδόριου απινιδωτικού συστήματος σε άτομο με κληρονομούμενο νόσημα, από τους ιατρούς Ηλεκτροφυσιολόγους του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων (Athens Heart Center), Δημήτριο Τσιαχρή και Σωτηρία Σταμπόλα.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε νεαρή ασθενή ηλικίας 16 ετών και για πρώτη φορά έγινε χρήση του πλήρους υποδόριου απινιδωτή για την αντιμετώπιση κληρονομικού νοσήματος. Η ασθενής νοσούσε από το γονιδιακά κληρονομούμενο σύνδρομο του «μακρού QT» (διαταραχή του ηλεκτρικού ρυθμού της καρδιάς) και είχε ανανήψει από επεισόδια αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

H απινιδωτική γεννήτρια τοποθετείται στην αθέατη αριστερά μασχαλιαία χώρα και το απινιδωτικό ηλεκτρόδιο υποδορίως, επί του στέρνου. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η άμεση επαφή του πλήρους υποδόριου απινιδωτή με το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά και μειώνονται οι σοβαρές επιπλοκές των κλασικών διαφλέβιων συστημάτων, εξασφαλίζοντας έτσι ταχύτερη ανάρρωση.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί την πιο αρνητική κατάληξη των κληρονομικών νοσημάτων του καρδιαγγειακού και ευθύνεται κυρίως για τους θανάτους νέων και κατά τα άλλα υγιών ανθρώπων.

Δεδομένου ότι ο μαζικός έλεγχος του γενικού πληθυσμού δεν είναι εφικτός, η εξειδικευμένη ομάδα της Μονάδας Μυοκαρδιοπαθειών του AthensHeartCenter, υπό τη διεύθυνση του κ. Άρη Αναστασάκη, επικεντρώνεται στον ενδελεχή έλεγχο των ομάδων υψηλού κινδύνου, οι οποίες αποτελούνται από:

  • Άτομα που εμφανίζουν καρδιακά συμπτώματα
  • Οικογένειες που έχουν πληγεί από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο μελών τους
  • Οικογένειες που έχουν μέλη με διάγνωση κληρονομικού καρδιαγγειακού νοσήματος
  • Αθλητές υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικών αθλημάτων με διαγνωσμένη μυοκαρδιοπάθεια

«Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εκδηλώνεται με απότομη απώλεια συνείδησης και επέρχεται εντός μίας ώρας από την έναρξη των συμπτωμάτων, σε άτομα με ή χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο.

Σύμφωνα με στοιχεία της American Heart Association, υπολογίζεται ότι παγκοσμίως, 1000 άτομα την ημέρα πεθαίνουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, καθιστώντας την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα στα άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου, την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης του συνδρόμου.

Ο πλήρως υποδόριος απινιδωτής αποτελεί το σημαντικότερο σύμμαχό μας σε περιπτώσεις όπως της 16χρονης νεαρής, προσφέροντας στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, Διευθυντής του Athens Heart Center.

Διαφήμιση