Αρχική Καταστροφές Ισχυρός σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη Χιλή

Ισχυρός σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη Χιλή

0
Διαφήμιση

Σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε λίγο πριν από τις 02.00 (ώρα Ελλάδος) την πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Οι αρχές της Χιλής, του Περού, αλλά και της αμερικανικής πολιτείας Χαβάης, προειδοποιήθηκαν για το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι.

Χιλιανός αξιωματούχος που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χιλής και εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού, ενώ νωρίτερα η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, η οποία πρόκειται να μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν, είχε κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.

Ο αριθμός των τραυματιών και των κατεστραμμένων κτηρίων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Στην παραθαλάσσια πόλη Κοκουίμπο, ο σεισμός προκάλεσε κύματα ύψους 4,5 μέτρων. Στην πόλη Ιλαπέλ, που απέχει περίπου 46 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Ο σεισμός ήταν ο σφοδρότερος που σημειώνεται την τελευταία πενταετία στη χώρα, προκάλεσε πλημμύρες σε παραθαλάσσιες πόλεις και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους.

Η Χιλή είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη. Τον Φεβρουάριο του 2010, σεισμός 8,8 βαθμών σημειώθηκε στη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων.

Διαφήμιση