Αρχική Ανακύκλωση Έργο 91 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία διαχειρίζεται η «Ηλέκτωρ»

Έργο 91 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία διαχειρίζεται η «Ηλέκτωρ»

0
Διαφήμιση

Στην Ελλάδα ακόμη αναζητούνται οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων, κυρίως δε στην Αττική, όπου τα επόμενα χρόνια θα προκύψει υγειονομική βόμβα τεραστίων διαστάσεων.

Στη Βουλγαρία, ωστόσο, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Σόφια, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια κατάφεραν, με τη βοήθεια των κοινοτικών κονδυλίων και με δάνειο από την ΕΤΕπ, να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην Ευρώπη.

Την κατασκευή του εντυπωσιακού αυτού έργου – πρότυπο για τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών υλοποίησε η «Ηλέκτωρ», θυγατρική του ομίλου «Ελλάκτωρ» που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τα κατασκευαστικά του έργου ανέλαβε η «Ακτωρ» και μετά από 21 μήνες εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ.

Ενδεικτική της σημασίας της μονάδας για τη Σόφια και τη Βουλγαρία ήταν άλλωστε και η αναφορά του κ. Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Ξυπνούσαμε το πρωί και λέγαμε: Θεέ μου, έλα να μας σώσεις από τα σκουπίδια…

Απευθυνόμουν στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας προειδοποιούσε με πρόστιμα και τους ζητούσα να μας βοηθήσουν». Ο ίδιος ταυτόχρονα χαρακτήρισε «πρωτοποριακό» το έργο αλλά και τη χθεσινή ημέρα των εγκαινίων της λειτουργίας της ως «μεγάλη γιορτή».

Παράλληλα, έστειλε και ένα μήνυμα προς τους Βούλγαρους πολιτικούς, το οποίο θα μπορούσε να αφορά και τους Έλληνες συναδέλφους τους: «Δεν πρέπει ποτέ ξανά να αφήσουμε την πολιτική και τις φιλοδοξίες των κομμάτων να δοκιμάζουν την υγεία των πολιτών και την οικονομία της χώρας».

O διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» Λ. Μπόμπολας στην τελετή των εγκαινίων τόνισε: «Το έργο αποτελεί την πιο προηγμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή των Βαλκανίων και ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη. Είναι συμβατό με τις αυστηρότερες προδιαγραφές της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η τεχνική λύση που εφαρμόζεται επιτυγχάνει:

1. Ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων που πρέπει να εκτραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

2. Παραγωγή χρήσιμων υποπροϊόντων.

3. Αποφυγή των επικίνδυνων καταλοίπων.

4. Την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επισήμανε και την πορεία της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» στα πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης, υπογραμμίζοντας την εξωστρέφεια των εταιρειών του ομίλου:

«Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια της κλιμάκωσης της ύφεσης η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πέτυχε υψηλότατες επιδόσεις, επεκτείνοντας την παρουσία της σε δέκα χώρες και οι οποίες έφθασαν αυτή τη στιγμή τις είκοσι. Αύξησε το προσωπικό της κατά περίπου 1.000 άτομα -περίπου 5.300 άτομα απασχολούνται στις ξένες χώρες».

Το έργο

H μονάδα επεξεργάζεται ετησίως 410.000 τόνους απορριμμάτων του Δήμου Σόφιας. Το μεγαλύτερο μέρος αξιοποιείται για την παραγωγή καυσίμου που θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Σόφιας, αλλά και την παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 91 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε σε 21 μήνες. Η εν λόγω μονάδα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Σόφιας, πληθυσμού περίπου 1.211.000 κατοίκων.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γκεοργκίεβα μετέφερε τα συγχαρητήρια του Ζ.Κ. Γιούνκερ για το έργο αλλά και τη συμβολή του στο περιβάλλον.

Η μονάδα έχει κατασκευαστεί σε ένα χώρο 106.204 τ.μ., ενώ η επιφάνεια που καλύπτουν τα κτίρια φτάνει περίπου τα 29.700 τ.μ.

Τα αστικά στερεά απόβλητα παραλαμβάνονται και επεξεργάζονται σε γραμμές λειτουργίας υψηλού επιπέδου αυτοματοποίησης, ώστε να διαχωρίζουν τα απορρίμματα ανάλογα με τη σύσταση του εισερχόμενου ρεύματος.

Τα παραγόμενα προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά), υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο (RDF), και υλικό τύπου compost (Compost Like Output – CLO). Τα υπολείμματα της επεξεργασίας (αδρανή κατά κύριο λόγο) οδηγούνται προς τελική διάθεση στον παρακείμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο καύσιμο θα χρησιμοποιείται από τις τσιμεντοβιομηχανίες της Σόφιας, μεταξύ των οποίων και μία του ομίλου «Τιτάν».

H ταυτότητα του έργου

  • Η κατασκευή και λειτουργία διήρκησαν μόλις 21 μήνες
  • Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 91 εκατ. ευρώ
  • Κατασκευάστηκε από την «ΗΛΕΚΤΩΡ», θυγατρική του Ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»
  • Η δυναμικότητα της Μονάδας Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας είναι 410.000 τόνοι Αστικών Στερεών Αποβλήτων και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στον κόσμο.
  • Η μέθοδος μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
  • Υποδοχή και μηχανική προ-επεξεργασία: Υποδοχή και τροφοδοσία των ΑΣΑ, διαχωρισμός επικινδύνων, ογκωδών και ανακυκλώσιμων υλικών, που είναι κατάλληλα είτε για διάθεση είτε για ανακύκλωση.
  • Βιολογική επεξεργασία: Βιοαντιδραστήρες ταχείας βιολογικής σταθεροποίησης για την παραγωγή ξηρού κλάσματος (το οποίο θα καταλήξει ως υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο SRF) εφαρμόζοντας πατέντες βιολογικής ξήρανσης και σταθεροποίησης του CLO.
  • Μηχανική μετεπεξεργασία: Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών και την παραγωγή υψηλής ποιότητας δευτερογενούς καυσίμου SRF.

 

Πηγή: thebest

Διαφήμιση