Αρχική Ειδήσεις Βράστε το ρύζι στην καφετιέρα προτείνουν Ιρλανδοί ερευνητές

Βράστε το ρύζι στην καφετιέρα προτείνουν Ιρλανδοί ερευνητές

0

Μια εναλλακτική μέθοδο μαγειρέματος του ρυζιού προτείνουν ιρλανδοί ερευνητές με στόχο την προστασία των ανθρώπων από τις τοξικές ουσίες που περιέχει, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoSOne.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντι Μέχαργκ, προτείνουν στους λάτρεις του ρυζιού να το μαγειρεύουν, όχι σε κατσαρόλα, αλλά σε καφετιέρα, ώστε το φίλτρο να συγκρατεί το αρσενικό που συνήθως περιέχει σε υψηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, η τακτική κατανάλωση ρυζιού εκθέτει τον άνθρωπο σε υψηλά επίπεδα αρσενικού, ουσία τοξική για τον οργανισμό που αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων για καρκίνο των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης, καρδιοπάθεια, διαβήτη, αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, που τρώνε πολύ ρύζι, καθώς ο οργανισμός τους βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη.

Το αρσενικό υπάρχει σε φυσική μορφή στο έδαφος και, λόγω των πλημμύρων, απελευθερώνεται από τα ορυκτά του εδάφους και τελικά απορροφάται από το φυτό του ρυζιού.

Όμως, το μαγείρεμα του ρυζιού σε καφετιέρα, αφού προηγηθεί καλό πλύσιμο με νερό, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, απομακρύνει το 50% έως 85% του αρσενικού. Το ρύζι περιέχει συνήθως δεκαπλάσια ποσότητα αρσενικού σε σχέση με άλλες τροφές.

Πάντως, οι ερευνητές παραδέχονται πως είναι μάλλον απίθανο να καταφύγουν πολλοί καταναλωτές στην καφετιέρα τους για να φτιάχνουν το ρύζι τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here