Αρχική Ειδήσεις Καθησυχαστική η Κουντουρά για την πορεία του τουρισμού

Καθησυχαστική η Κουντουρά για την πορεία του τουρισμού

0
Διαφήμιση

«Τα μηνύματα για τον τουρισμό είναι θετικά», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία έδωσε το «παρών» σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

Όπως επισήμανε, μετά από επικοινωνία που είχε με φορείς του κλάδου, «είναι λογικό να υπάρχει πάγωμα και αγωνία για το τι θα γίνει». «Ο τουρισμός βρίσκεται σε θετική πορεία» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν σημειώνονται ακυρώσεις σε κρατήσεις, η κ. Κουντουρά ανάφερε ότι «αυτές είναι στα φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνοντας πως «ακυρώσεις σημαντικές έχουν οι ξενοδόχοι που είχαν εξάρτηση με τη ρωσική αγορά», ενώ υπήρξε καθησυχαστική στην αγωνία των ξενοδόχων σχετικά με τις προμήθειες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης, με το πέρας του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, με θέμα την κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων, σημείωσε ότι πλέον είναι «πολύ περιορισμένα τα περιθώρια αντοχής του ελληνικού τουρισμού» ως απόρροια των πολιτικών εξελίξεων.

Μάλιστα ζήτησε από την κ. Κουντουρα «να μεταφέρει στην κυβέρνηση ότι μέχρι τώρα μπορεί τα πράγματα να λειτούργησαν καλά, ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν», σημειώνοντας ότι «αν εντός ημερών δεν υπάρξει λύση, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη».

Στις παρεμβάσεις τους, ξενοδόχοι από όλη την Ελλάδα, κάνουν λόγο για μεμονωμένες ακυρώσεις, έως αυτή τη στιγμή, με τις κρατήσεις ωστόσο της τελευταίας στιγμής να έχουν παγώσει. Σε ό,τι αφορά τον Έλληνα τουρίστα, όπως τονίστηκε, «απλά δεν κάνουν κράτηση για πουθενά».

Στο σκέλος των προμηθειών, η πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, υπογράμμισε, ότι σε μια εβδομάδα το αργότερο θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα είδη πρώτης ανάγκης, με τα οποία εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Παραμένοντας στο σκέλος των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στο τουριστικό κλάδο, πολλοί ξενοδόχοι έκαναν λόγο για προβλήματα στις πληρωμές με τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες, όπως επίσης και για κάποιους προμηθευτές που ζητάνε μετρητά στις συναλλαγές.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, σε δηλώσεις του σήμερα, ανάφερε ότι πολλοί συνεργάτες Tour Operator’s στην Αμερική ουσιαστικά έχουν παγώσει πληρωμές προς τους Έλληνες ξενοδόχους, καθώς υποστηρίζουν ότι οι πληρωμές που θα τους εμβάζουν για τη φιλοξενία τουριστών θα δεσμεύονται αυτόματα υπέρ του ΔΝΤ.

Μάλιστα ο κ. Ρέτσος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα ζητήσει ενημέρωση τόσο από την αμερικανική πρεσβεία, όσο και από το Ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο για την ευστάθεια αυτών των επιχειρημάτων.

Διαφήμιση