Αρχική Ειδήσεις Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ανέλθει στα 700 δις μέχρι το...

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ανέλθει στα 700 δις μέχρι το 2100

0
Διαφήμιση

«Η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπισή της δεν είναι μία απειλή για την οικονομία, αλλά μία χρυσή ευκαιρία να κάνουμε μία στροφή στη βιωσιμότητα με χιλιάδες θέσεις εργασίας και καινούριες επενδύσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης σε εκδήλωση της ΤτΕ για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των World Wide Views (WWV) της χώρας για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Το WWViews ήταν η πρώτη παγκόσμια διαβούλευση για το περιβάλλον και ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2015, ταυτόχρονα σε 75 χώρες του κόσμου, με τη συμμετοχή 10.000 πολιτών.

«Οι πολίτες βρίσκονται μπροστά από τις κυβερνήσεις, ανησυχούν για το κλίμα και συμπαρατάσσονται με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας που αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας θα έχουν πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος ακόμα και από το αυτό της οικονομικής κρίσης».

Αυτό επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης, αναφέροντας ότι το κόστος πρόκειται να ανέλθει στα 700 δις μέχρι το 2100, σύμφωνα με σχετική έκθεση της ΤτΕ, «ποσό διπλάσιο από το χρέος της χώρας», όπως είπε.

Αναλυτικότερα, oι συμμετέχοντες στις WWV, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υπογράμμισαν ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί εθνική προτεραιότητα στην Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε (80%), και επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ακόμα και αν οι άλλες χώρες δεν κάνουν το ίδιο (90,83%).

Όσον αφορά τον δίκαιο καταμερισμό των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή, οι πολίτες στην Ελλάδα δήλωσαν πως οι χώρες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για τον μετριασμό και την προσαρμογή (78,18%) και οι πλουσιότερες και ανεπτυγμένες χώρες να έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη (65,45%).

Σχετικά με την ανάληψη και την τήρηση των υποσχέσεων για το κλίμα, οι πολίτες ήταν της άποψης πως οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν στο Παρίσι ότι οι δεσμεύσεις τους σχετικά με τη δράση για το κλίμα θα ανανεώνονται ανά πέντε χρόνια (92,37%).

Παράλληλα, οι πολίτες δήλωσαν πως μια συμφωνία στο Παρίσι πρέπει να περιλαμβάνει εθνικούς βραχυπρόθεσμους στόχους (77,12%) και επίσης ότι οι χώρες πρέπει να δημοσιεύουν ετήσια έκθεση σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την πρόοδο των ενεργειών τους στο πλαίσιο της δράσης για το κλίμα (95,76%).

Επίσης, οι πολίτες θεώρησαν ότι υπάρχει ευθύνη των εθνικών και τοπικών αρχών (47,11%), αλλά και της επιστημονικής κοινότητας για την ελλιπή ενημέρωσή τους (38,84%).

« Ήρθε η ώρα να παρθούν αποφάσεις. Έφτασε η ώρα να ακολουθήσουν τη Γαλλία και οι ΗΠΑ, και η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες συμμετέχουν περισσότερο από 50% στις εκπομπές των αερίων που επιδρούν στο κλίμα», τόνισε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, προσθέτοντας ότι «ενημερωμένοι, μπορούμε να προσαρμοστούμε καλύτερα».

Απ΄ την πλευρά της η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη τόνισε ότι απ΄ τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τα σημαντικότερα προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι ευπαθείς ομάδες, τα μικρά παιδιά και οι γεροντότεροι, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα εγκαίρως.

Μάλιστα, έκανε λόγο για άμεση ανάγκη οργάνωσης ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, καθώς και την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών.

Ο κ. Χαράλαμπος Σταματόπουλος μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, αναφέρθηκε στους τρόπους χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντας ως «κρίσιμη τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα».

Απ΄ την πλευρά του ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Ζαν Λουπ Κιν Ντελφόρζ, αναφέρθηκε στη σημασία της διάσκεψης των Παρισίων τον προσεχή Δεκέμβριο, όπου πρόκειται να υιοθετηθεί μία παγκόσμια ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη με αιχμή του δόρατος, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η ελληνική διαβούλευση του WWViews πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με τη συμμετοχή 122 πολιτών. Κύριος στόχος της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας ήταν η ενσωμάτωση των απόψεων της κοινής γνώμης στις δραστηριότητες της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι.

Οι εταίροι του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (EMEKA) της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Περιβάλλον και Υγεία.Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία».

Η ελληνική εκδήλωση υποστηρίχθηκε επίσης από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, τον Δήμο Αθηναίων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Διαφήμιση