Αρχική Ειδήσεις Οι καταστροφικές επιδράσεις του καπνίσματος στο ανθρώπινο σώμα

Οι καταστροφικές επιδράσεις του καπνίσματος στο ανθρώπινο σώμα

0
Διαφήμιση

Το κάπνισμα έχει πολλές καταστροφικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μια από αυτές είναι η μείωση της μνήμης και η καταστροφή του εγκεφαλικού φλοιού, ενώ παράλληλα επηρεάζονται και ικανότητες μάθησης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν λεπτότερο εγκεφαλικό φλοιό από τους μη καπνιστές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η καθημερινή μνήμη των πρώην καπνιστών βελτιώνεται τόσο πολύ που σε σύντομο χρονικό διάστημα φτάνει σχεδόν στα επίπεδα της μνήμης των μη καπνιστών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ, διαπίστωσαν ότι ο εγκεφαλικός φλοιός των μη καπνιστών είναι πυκνότερος, απ’ των καπνιστών. Ο εγκεφαλικός φλοιός, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, παίζει καίριο ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, τη γλώσσα και η αντίληψη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις καπνιστικές συνήθειες 224 ανδρών και 260 γυναικών, κατά μέσο όρο 73 ετών, εκ των οποίων οι μισοί ήταν πρώην ή ενεργοί καπνιστές, με το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού τους.

Η διακοπή του καπνίσματος επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί η σχέση μεταξύ της διάρκειας ή της έντασης του καπνίσματος και των βλαβών στη μνήμη και στις γνωσιακές λειτουργίες.

«Οι λεπτομερείς μαγνητικές απεικονίσεις και τα αναλυτικά μοντέλα που χρησιμοποιήσαμε μας έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της λεπτότερης φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Εικάζουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον εγκέφαλο να ανακάμψει, αν θα πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο το ζήτημα πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα», εξηγεί ο καθηγητής Ίαν Ντέιρι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Πάντως, οι πρώην καπνιστές που είχαν σταματήσει να καπνίζουν περισσότερα από 25 χρόνια πριν, εξακολουθούσαν να έχουν λεπτότερο εγκεφαλικό φλοιό απ’ αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Τα συμπεράσματα της έρευνα έδειξαν ότι:

-Οι καπνιστές είχαν τη χειρότερη μνήμη. Μπορούσαν να θυμηθούν και να κάνουν σωστά μόνο 59% από αυτά που έπρεπε

-Τα άτομα που δεν είχαν ποτέ καπνίσει στη ζωή τους είχαν την καλύτερη μνήμη. Θυμούνταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες να κάνουν το 81% αυτών που έπρεπε

-Οι πρώην καπνιστές είχαν μια απόδοση μνήμης σχεδόν παρόμοια με αυτή των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους. Συγκεκριμένα ήσαν σε θέση να θυμούνται και να πραγματοποιούν 74% αυτών που τους είχαν ανατεθεί.

Διαφήμιση