Αρχική Ειδήσεις Με εξαφάνιση απειλούνται 23.000 είδη

Με εξαφάνιση απειλούνται 23.000 είδη

0
Διαφήμιση

Στην «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης βρίσκονται, μεταξύ άλλων, λιοντάρια, τίγρεις, λύγκες, ιπποπόταμοι και θαλάσσιοι λέοντες καθώς απειλούνται με εξαφάνιση. Η έκθεση του οργανισμού αναφέρει επίσης κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις όπου οι προσπάθειες διάσωσης σημείωσαν σημαντική πρόοδο, όπως στην περίπτωση του ιβηρικού λύγκα.

 

Ωστόσο αυτές οι λίγες επιτυχίες έχουν επισκιαστεί από την πληθυσμιακή πτώση σε μία πληθώρα ειδών, με 22.784 είδη ζώων και φυτών να απειλούνται πλέον με εξαφάνιση.

«Ο φυσικός μας κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτος», προειδοποίησε η Ίνγκερ Άντερσεν, επικεφαλής του οργανισμού, καλώντας κάθε υπεύθυνο να εντείνει τις προσπάθειες προστασίας και διάσωσης των απειλουμένων ειδών.

«Οι περιπτώσεις του ιβηρικού λύγκα και της φώκιας της Γουαδελούπης δείχνουν ότι οι συντονισμένες προσπάθειες μπορούν να αποφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των λυγκών ανέβηκε από 52 ενήλικες το 2002 σε 156 μία δεκαετία μετά, ενώ οι φώκιες της Γουαδελούπης ανακάμπτουν επίσης, παρά το ότι δύο φορές στο παρελθόν θεωρήθηκε ότι εξαφανίστηκαν λόγω εκτεταμένου κυνηγιού.

Ωστόσο η κατάσταση πολλών άλλων θηλαστικών επιδεινώθηκε, κυρίως λόγω κυνηγιού και καταστροφής των φυσικών βιοτόπων τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα λιοντάρια, και ειδικά ο πληθυσμός της δυτικής Αφρικής, η Αφρικανική «χρυσή» γάτα Profelis aurata, και οι θαλάσσιοι λέοντες της Νέας Ζηλανδίας, που μαστίζονται από ασθένειες και αλλαγές στα ενδιαιτήματά τους λόγω αλιείας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης την περίπτωση δύο εξαιρετικά σπάνιων ειδών καβουριών, των Karstama balicum και Karstama emdi, που βρίσκονται σε μία μόνο σπηλιά στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, και χαρακτηρίζονται ως «κριτικά απειλούμενα» λόγω του αυξανόμενου τουρισμού και των πολυάριθμων θρησκευτικών τελετών που λαμβάνουν χώρα στη σπηλιά.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here