Αρχική Καταστροφές Κατά πολύ θερμότερος μήνας στην ιστορία ο Μάιος – Οδεύουμε για το...

Κατά πολύ θερμότερος μήνας στην ιστορία ο Μάιος – Οδεύουμε για το θερμότερο έτος

0
Διαφήμιση

Ο θερμότερος μήνας στην καταγεγραμμένη ιστορία ήταν ο Μάιος του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας (ΝΟΑΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πρώτοι πέντε μήνες του 2015 θεωρούνται επίσης ως η θερμότερη περίοδος μηνών στην ιστορία. Οι θερμοκρασίες που κατέγραψε η υπηρεσία για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 αποτελούν τις υψηλότερες από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή τους, πριν από 136 χρόνια.

Η θερμοκρασία του Μαΐου του 2015 ήταν κατά 0,08 βαθμούς υψηλότερη από αυτή του Μαΐου του 2014, που διατηρούσε μέχρι τώρα το ρεκόρ, ενώ ήταν επίσης υψηλότερη κατά 0,87 βαθμούς Κελσίου από το μέσο όρο της θερμοκρασίας ολόκληρου του 20ού αιώνα.

Η έκθεση της NOAA αναφέρει επίσης ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έσπασε το προγούμενο ρεκόρ του 2010, ως το θερμότερο στην ιστορία, κατά 0,09 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο εκείνη την περίοδο το 2010 το φαινόμενο Ελ Νίνιο ήταν στο τέλος του, ενώ φέτος αρχίζει τώρα να γίνεται πιο εμφανές, υποδεικνύοντας πως οι μέσες θερμοκρασίες δύσκολα θα πέσουν μέσα στο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν η περίοδος Ιουνίου-Δεκεμβρίου είναι η πέμπτη πιο θερμή στην ιστορία, τότε το 2015 θα είναι και επίσημα το θερμότερο στα χρονικά.

«Οι ωκεανοί αποτελούν τον κύριο παράγοντα για τη θερμότητα που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε καταγράψει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε όλες τις μεγάλες ωκεάνιες λεκάνες, που αντιπροσωπεύουν το 45 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας των ωκεανών», δήλωσε ο Ντικ Αρντ, επικεφαλής του Τομέα Παρακολούθησης του Κλίματος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜειωμένο προσδόκιμο ζωής όσοι ζουν σε δρόμους με έντονη κυκλοφορία
Επόμενο άρθροΜε εξαφάνιση απειλούνται 23.000 είδη