Αρχική Ειδήσεις Δικαστική εντολή για μείωση εκπομπών αερίων στο ολλανδικό κράτος!

Δικαστική εντολή για μείωση εκπομπών αερίων στο ολλανδικό κράτος!

0
Διαφήμιση

Δικαστήριο της Ολλανδίας έδωσε σήμερα εντολή στο κράτος να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη χώρα κατά 25% έως το 2020, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο η οποία μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλούς οικολόγους ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.

“Το δικαστήριο διέταξε το κράτος να διασφαλίσει ότι θα περιοριστεί ο συνολικός όγκος (των εκπομπών) αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά τρόπο ώστε να έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% το 2020 σε σύγκριση με το 1990”, δήλωσε ο δικαστής Χανς Χόφχουις κατά τη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης, υπό τις επευφημίες του κοινού που βρισκόταν στην αίθουσα.

Περίπου 900 Ολλανδοί είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο με τη βοήθεια της ΜΚΟ Urgenda, η οποία δρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι προσφεύγοντες πολίτες, οι οποίοι απαιτούσαν η Χάγη να λάβει μέτρα για να μειώσει τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40%-σε σύγκριση με το 1990-ως το 2020, ελπίζουν ότι η σημερινή απόφαση θα αποτελέσει τη βάση για παρόμοιες νομικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο.

“Όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι η σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση μέτρων για την μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου”, ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.

“Στη βάση της σημερινής πολιτικής του κράτους, η Ολλανδία θα μειώσει τις εκπομπές κατά 17% ως το 2020: (το ποσοστό) αυτό είναι κάτω από το φάσμα 25% ως 40% που επιστήμονες και πολιτικοί διεθνώς εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο για τις βιομηχανικές χώρες”, συνεχίζει η δικαστική απόφαση.

Η ολλανδική κυβέρνηση, εκπρόσωπος της οποίας διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πως θα “εξετάσει την απόφαση”, πρέπει να “κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τον άμεσο κίνδυνο που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με δεδομένο το καθήκον της για την προστασία του περιβάλλοντος”, σύμφωνα με την απόφαση.

Ο έλεγχος των εκπομπών είναι μια από τις αρμοδιότητες του ολλανδικού κράτους, τονίζει η δικαστική απόφαση και σημειώνει ακόμη ότι τα κόστη των μειώσεων αυτών δεν θα είναι “αδιανόητα υψηλά”, ούτως ή άλλως.

Η Μαριάν Μίνεσαμ, η διευθύντρια της Urgenda, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή “παγκόσμια πρώτη”. “Ποτέ πριν ένα κράτος δεν είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με αυτόν τον τρόπο” για αυτό το θέμα, είπε η ίδια σε δημοσιογράφους εντός της αίθουσας. “Αυτό δημιουργεί (νομικό) προηγούμενο”, πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα “ακολουθηθεί σε όλο τον κόσμο”.

“Εκατομμύρια άνθρωποι που υφίστανται ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ελπίζουν ότι εμείς, οι υπεύθυνοι για τις εκπομπές, που διαθέτουμε τα μέσα, θα επέμβουμε εγκαίρως”, ανέφερε εξάλλου η ίδια σε μια ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Για τον Βέντελ Τρίο, τον διευθυντή του ευρωπαϊκού δικτύου για την δράση για το κλίμα, “η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της νομοθεσίας για το περιβάλλον, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση διατάσσεται από ένα δικαστήριο να αυξήσει τις φιλοδοξίες της για (να αποτρέψει) την κλιματική αλλαγή”.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο στόχος που ορίστηκε από το δικαστήριο “δεν είναι πολύ δύσκολος”: “ο στόχος έπρεπε να είναι ακόμη πιο αυξημένος από το 25% ώστε να συνάδει με αυτό που είναι αληθινά αναγκαίο για να επιτεθούμε στην κλιματική αλλαγή”.

Για τον Μπιλ Χερ, τον διευθυντή της Climate Analytics, ένα επιστημονικό ινστιτούτο για τις πολιτικές για το κλίμα, “οι χρηματαγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους κινδύνους των ζημιών των εταιρειών οι οποίες χρησιμοποιούν πολύ ορυκτά καύσιμα”.

Για την Σάρον Σέχα, οι οποίοι εργάζεται για την Urgenda, η ενέργεια αυτή προορίζεται “για τα παιδιά μου και για τα εγγόνια μου”.

Η διεθνής κοινότητα έχει ορίσει ως στόχο να περιορίσει στους 2° Κελσίου την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο εν σχέσει με την προβιομηχανική εποχή.

Ενόψει της πρώτης παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα η οποία ελπίζεται ότι θα συναφθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, γίνονται εκκλήσεις στις ΗΠΑ να αναλάβουν δεσμεύσεις για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μέχρι τώρα, η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 4% ως το 2020, και κατά 26 ως 28% μεταξύ 2005 και 2025.

Από τη δική της πλευρά, η ΕΕ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει τις εκπομπές αυτές κατά 40% ως το 2030 εν σχέσει με το 1990.

Διαφήμιση