Αρχική Ειδήσεις Με επιτυχία έγινε η 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2015

Με επιτυχία έγινε η 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2015

0
Διαφήμιση

Περίπου 4000 ποδηλάτες όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Πεδίον του Άρεως για να δηλώσουν το αίτημά τους για καλύτερη παιδεία και ένα σωστό δίκτυο ποδηλατικών αξόνων στην Αττική. Αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ελλάδα χιλιάδες ποδηλάτες δήλωσαν το παρόν – σε πείσμα των κακών καιρικών συνθηκών σε αρκετές περιπτώσεις.

Οικογένειες με παιδιά, μαθητές και ποδηλάτες κάθε ηλικίας βρέθηκαν χθες στο Πεδίον του Άρεως αποδεικνύοντας ότι το ποδήλατο χρόνια δεν κοιτά. Ο κόσμος υπήρξε ενθουσιώδης και κατέκλυσε στο πέρασμά του τις οδούς Πατησίων, Σταδίου και Φιλελλήνων στο δρόμο του προς το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής, όπου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με την Περιφερειάρχη, κυρία Ρένα Δούρου.

Μια γεύση του κλίματος που επικράτησε μπορείτε να πάρετε βλέποντας το σχετικό video εδώ. Η Περιφερειάρχης και το επιτελείο της υποδέχτηκαν την πορεία στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας και χαιρέτησαν τους εκπροσώπους της και τον παρευρισκόμενο κόσμο.

Η συνάντηση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα καθώς η Περιφερειάρχης έδειξε αρκετά ευαισθητοποιημένη απέναντι στην ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής για την προώθηση του ποδηλάτου. Πιο συγκεκριμένα:

Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατικών Αξόνων

Η Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην «ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Ποδηλατικούς φορείς, βασισμένο στην αξιοπιστία και αποφεύγοντας τα μεγαλεπήβολα σχέδια που θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν». Συμμερίζεται την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού δικτύου ποδηλατικών αξόνων το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης στην πόλη, αναθέτοντας την αρμοδιότητα για κάθε σχετικό σχεδιασμό στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας.

Παρατήρησε ότι υπάρχει ανάγκη οι ποδηλατοδρόμοι να γίνονται με μικρότερο κόστος αλλά μεγαλύτερη λειτουργικότητα για τους χρήστες. Δεσμεύτηκε να αναλάβει το συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στην Περιφέρεια, τους εμπλεκόμενους δήμους και οποιονδήποτε άλλο κρατικό φορέα ώστε να φυλαχτεί το υφιστάμενο δίκτυο υπο κατασκευή (άξονας Γκάζι – Φάληρο) αλλά και να προχωρήσει η επέκτασή του, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΡΣΑ.

Η χρηματοδότηση νέων έργων σαφώς αντιμετωπίζει δυσκολίες στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ωστόσο η Περιφερειάρχης δήλωσε αισιόδοξη, ότι εφ’ όσον υπάρχει θέληση, τα προβλήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν , χωρίς όμως να μπορεί αυτή τη στιγμή να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ποδηλατική Παιδεία

Η κα Δούρου δήλωσε διατεθειμένη να στηρίξει την εισαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το ποδήλατο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προτείνοντας την δοκιμή ενός πιλοτικού τέτοιου προγράμματος σε ορισμένα για την αρχή σχολεία. Δήλωσε επίσης θετική να θέσει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας τη σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Ποδηλαττικής Κοινότητας « Ποδηλατογιορτές» οι οποίες πραγματοποιούνται, εκτός εκπαιδευτικού προγράμματος, έτσι ώστε να επεκταθούν σε περισσότερους Δήμους της Αττικής.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει προχωρήσει σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το θέμα της Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα ήθελε να ενεργοποιήσει σε συνεργασία και με τους ποδηλατικούς φορείς. Συμμερίστηκε την ανάγκη τροποποίησης του ΚΟΚ με διατάξεις που θα συμπεριλαμβάνουν και τις ανάγκες του ποδηλάτου και ζήτησε σχετικές προτάσεις από τους ποδηλατικούς φορείς, δεσμευόμενη να μεσολαβήσει για την υλοποίησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία ανά την Ελλάδα

Περισσότερες περιπέτειες αντιμετώπισαν οι προγραμματισμένες πορείες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε … μετ’ εμποδίων, λόγω της καταρρακτώδους βροχής ενώ η πορεία της Καρύστου έγινε κάτω δυνατό αέρα 8 μποφόρ, χωρίς αυτό να πτοήσει το ηθικό των συμμετεχόντων.

Όπου βέβαια ο καιρός το επέτρεπε, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πορεία της Πρέβεζας όπου συμμετείχαν τελικά περίπου 1000 ποδήλατα σε μια πόλη 20.000 κατοίκων!

Απόδειξη αν μη τι άλλο ότι το ποδήλατο αποτελεί πλέον καθημερινότητα για ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας και πρέπει και αυτό να βρει το χώρο του στο δρόμο όπως όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Οι διοργανωτές θέλουν να πιστεύουν ότι έγινε το πρώτο βήμα έτσι ώστε η ανάγκη αυτή να γίνει μια πραγματικότητα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Αφυπνίζοντας τον Πραγματικό Εαυτό –Οδηγός Επιβίωσης σε Ώρα Κρίσης»
Επόμενο άρθροΗ Goldair Tourism στηρίζει το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Medical Tourism Coordinators

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ