Αρχική Ειδήσεις Τουριστικός θησαυρός τα «απάτητα» μονοπάτια της Ελλάδας

Τουριστικός θησαυρός τα «απάτητα» μονοπάτια της Ελλάδας

0
Διαφήμιση

Τα μονοπάτια της ελληνικής γης, με την κατάλληλη στρατηγική επικοινωνίας και μάρκετινγκ μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για μια αγορά που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια τουρίστες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη!

“Μέχρι σήμερα”, τονίζει στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής των πολιτιστικών οδοιπορικών των Geo Routes & Aegean Routes και Διευθύνων Σύμβουλος της Gnomon Performance SA, Γιάννης Μπαλακάκης, “κανένας στην Ελλάδα μέχρι το 2012, δεν είχε «οσμιστεί» αλλά και χαρτογραφήσει μια αγορά που αναζητά την εμπειρία μιας διαδρομής στη φύση, που θα συναντά τον πολιτισμό και θα βιώνει εμπειρίες που δεν «αγοράζει» σε ένα μαζικό τουριστικό πακέτο”.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Geo Routes & Aegean Routes υπό την αιγίδα της Unesco, υπογραμμίζει ο κ. Μπαλακάκης, αποσκοπούν στην ανάδειξη της ανεξερεύνητης Ελλάδας, στην προβολή της πολιτιστικής της κληρονομιάς και στη συμβολή για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ο σχεδιασμός των οδοιπορικών, τονίζει ο κ. Μπαλακάκης, υλοποιείται από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού, κοινωνικού, ιστορικού, γαστρονομικού και περιβαλλοντικού τους χαρακτήρα.

Τα GeoRoutes & AegeanRoutes περιλαμβάνουν τη διαμονή, τη διατροφή και τις ημερήσιες δράσεις, σε προσχεδιασμένες διαδρομές, στις οποίες ο ‘ταξιδευτής’ ακολουθεί με δικό του όχημα σε “convoy“. Τα θεματικά, πολιτιστικά οδοιπορικά έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις ομάδων (groups). Μέχρι σήμερα, σημειώνει ο κ. Μπαλακάκης, πάνω από 11.000 άτομα, ταξιδευτές, ανακάλυψαν τα θεματικά οδοιπορικά των GeoRoutes & AegeanRoutes σε 30 περιοχές ανά την Ελλάδα.

Είναι αυτοί, σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο Γιώργος Αντωνακάκης, από το πρακτορείο AlpineTravel στα Χανιά, “όπου θα μεταφέρουν την πραγματική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Της Ελλάδας του πολιτισμού, του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος και της φιλοξενίας των τοπικών κοινωνιών”.

Η ζήτηση για εναλλακτικές δράσεις που περιλαμβάνουν περιηγήσεις και γενικότερες βιωματικές εμπειρίες είναι εξαιρετικά μεγάλη, σημειώνει ο κ. Αντωνακάκης. Μόνο το εν λόγω πρακτορείο, το 2015 έδωσε τη δυνατότητα σε 15.000 και πλέον ταξιδευτές να ζήσουν την περιπέτειά τους στις άγνωστες γωνιές της χώρας μας.

Πρόκειται για πελάτες που ξοδεύουν 60% περισσότερα σε σχέση με τους εισερχόμενους τουρίστες των μεγάλων τουριστικών γραφείων, τονίζει ο κ. Μπαλακάκης. Ένα πακέτο 4 ημερών, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλακάκης, κοστίζει περίπου 800 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά και μπορεί να ξεπεράσει και τα 2.000 ευρώ όταν περιλαμβάνει περισσότερες ημέρες. Ο κ. Αντωνακάκης προσθέτει, ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι για πακέτα 7 και 14 ημερών και αφορούν δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι εμπλεκόμενοι με τις εναλλακτικές διαδρομές και περιηγήσεις, το κενό στην προβολή και στην επικοινωνία από την πλευρά της πολιτείας είναι μεγάλο και μόνοι τους οι ιδιώτες λειτουργούν ως σκαπανείς τέτοιων δράσεων, που και συνεισφέρουν οικονομικά στην τοπική οικονομία, αλλά και προβάλλουν τη χώρα στο εξωτερικό.

Είναι πολύ λίγα τα τουριστικά γραφεία, σημειώνει μεταξύ άλλων στο ΑΜΠΕ ο Νικόλας Κελαϊδίτης από τους εν Ελλάδι τουριστικούς πράκτορες, που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αγορά, παρά τη μεγάλη δυναμική που διεθνώς διαγράφεται. Γάλλοι κυρίως αλλά και Γερμανοί σε δεύτερη ανάγνωση, αναζητούν τις εναλλακτικές και όχι μόνο διαδρομές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σημειώνει το μέλος του Hatta.

Στις γραμμές που ακολουθούν μεταφέρουμε τις προσωπικές μας εμπειρίες περιήγησης σε μερικές μόνο διαδρομές που ζήσαμε “ταξιδεύοντας στην πιο ωραία χώρα του κόσμου”, την Ελλάδα.

1. ΝΑΞΟΣ

Η Νάξος με το πλούσιο γεωγραφικό της ανάγλυφο διαθέτει πολλά μονοπάτια πεζοπορίας, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές της αλλά και να γνωρίσει το μεγάλο ιστορικό παρελθόν της.

Το κατά τόπους ξεκάθαρο και σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών συνδέει πολλά χωριά, αρχαία μνημεία, ναούς, εκκλησίες και μεσαιωνικούς πύργους. Το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα, όμως αποτελεί ήδη σημαντική βοήθεια για τους περιπατητές. Αναφορές στα μονοπάτια αυτά υπάρχουν σε λίγα βιβλία-οδηγούς στα βιβλιοπωλεία του νησιού, σε διάφορες γλώσσες.

Προτεινόμενες διαδρομές :

1 : Χαλκί – Τσικαλαριό – Σαγκρί (5,6 χλμ., 1 ώρα και 45′)

Η διαδρομή ξεκινάει από το γραφικό Χαλκί με τα πανέμορφα νεοκλασικά σπίτια και την Παναγία Πρωτόθρονη. Διασχίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του «βυζαντινού πάρκου» της Τραγαίας ανάμεσα σε εκτάσεις από ελαιώνες και οπωροφόρα, επισκεπτόμαστε πληθώρα σημαντικών βυζαντινών εκκλησιών και μνημείων, μεταξύ των οποίων τον Άγιο Γεώργιο Διασορίτη, την Παναγία Δροσιανή με τις παλαιότερες τοιχογραφίες των Βαλκανίων, την εκκλησία του Ταξιάρχη, το σύμπλεγμα τριών βυζαντινών εκκλησιών του ναού των Αγίων Αναργύρων και τον Πύργο του Παλαιολόγου, τον μεγαλύτερο της Νάξου.

2. Σαγκρί – Γύρουλας (2,6 χλμ., 30΄)

Ο οικισμός του Σαγκρίου παρουσιάζει από μόνος του εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά αποτελεί και την αφετηρία για τη διαδρομή προς το ναό της θεάς Δήμητρας, ένα μοναδικό σε πληρότητα και σημασία για την ιωνική αρχιτεκτονική μαρμάρινο μνημείο, πλήρως αναστηλωμένο σήμερα.

3 : Φιλότι- Κορυφή Ζα – Φιλότι (5,6 χλμ, 2 ώρες και 30΄)

Ξεκινώντας από το δρόμο μεταξύ Φιλοτίου και Δανακού, ανεβαίνουμε στην οροσειρά του Ζα, με την ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων. Συνεχίζοντας την πορεία στην κορυφή απολαμβάνουμε συγκλονιστική πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Το μονοπάτι δυσκολεύει όσο πλησιάζουμε στο μεγάλης ιστορικής και σπηλαιολογικής σημασίας σπήλαιο του Ζά, όπου σύμφωνα με την παράδοση μεγάλωσε ο θεός Δίας.

4 : Απείρανθος-Σμυριδωρυχεία-Μουτσούνα (11,8 χλμ, 4 ώρες)

Ξεκινάμε από την κεντρική πλατεία στην Απείρανθο. Απόκρημνες πλαγιές και χαράδρες και θέα που κόβει την ανάσα. Χαμηλά η Χώρα και το Κάστρο και απέναντι η Πάρος. Μετά τα σμυριδωρυχεία κατηφορίζουμε προς Μουτσούνα. Πρόκειται για το παλαιό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Απειρανθίτες σμυριδεργάτες προς στα ορυχεία της σμύριδας.

5 : Σαγκρί – Κάστρο Απαλύρου (5,6χλμ, 3 ώρες)

Το μονοπάτι που ξενικά από το Σαγκρί είναι δύσκολο και χωρίς σήμανση, αλλά η διαδρομή στο ερημικό τοπίο είναι πολύ ενδιαφέρουσα και το βυζαντινό κάστρο που στέκεται μοναχικό και επιβλητικό σε υψόμετρο 470 μ., μάς αποζημιώνει.

6. Απείρανθος – Κόρωνος – Σκαδό (9χλμ, 4,5 ώρες)

Ξεκινάμε από την Απείρανθο, κατηφορικά. Όταν συναντήσουμε την εκκλησία του Σταυρού, βρισκόμαστε περίπου στο κέντρο του νησιού με μια μοναδική πανοραμική θέα του Αιγαίου. Στα πόδια μας το μεγαλύτερο και ευφορότερο μέρος του νησιού και δυτικά διαγράφεται η Πάρος με τις βραχονησίδες της. Επόμενος σταθμός η Κόρωνος και τέλος το Σκαδό.

Χρήσιμη πληροφορία : οι ναοί μένουν ανοιχτοί και επισκέψιμοι στο εσωτερικό τους μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Μετά, είναι προσβάσιμοι μόνο εξωτερικά.

2. ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΟΡΗ : Συρράκο – Καλαρρύτες (1 ώρα)

Στο ορεινό τείχος των Τζουμέρκων, με τη μεγάλη σκληρή σειρά από κορυφές και το συμπαγές ανάγλυφο, σκαρφαλωμένα σε δυο απολήξεις της οροσειράς με ένα βαθύ φαράγγι ανάμεσα, βρίσκονται δύο από τα πιο αξιοσημείωτα ηπειρωτικά χωριά της χώρας μας : οι Καλαρρύτες και το Συρράκο. Τα δυο χωριά χωρίζει το φαράγγι, αλλά υπάρχει το υπέροχο παλιό μονοπάτι που τα ενώνει.

Το μονοπάτι ξεκινάει από τους Καλαρρύτες και κατεβαίνει από την μια πλευρά του φαραγγιού του Χρούσια, παραπόταμου του Άραχθου, περνάει την μικρή γέφυρα πάνω από τον ποταμό και ανηφορίζει από την άλλη σε μεγάλες αλλά βατές κλίσεις και σκαλοπάτια. Παρά την κλίση των πλαγιών το μονοπάτι είναι πολύ εύκολο και έχει σημεία με ιδιαίτερα εντυπωσιακή θέα, που αποζημιώνουν την κόπωση των πιο απότομων σημείων.

3. ΤΖΙΑ : Ιουλίδα – Πέτρινος Λέων (1 χλμ,).

Η Τζιά διαθέτει πολλά χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια στην ενδοχώρα της που ονομάζονται «Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος». Ένα εύκολο για όλους και ευχάριστο μονοπάτι ενός χιλιομέτρου είναι από τη Χώρα στον Πέτρινο Λέοντα. Η περιπλάνηση ξεκινάει από την όμορφη Ιουλίδα, με τα άστρα σπίτια, τα λιθόστρωτα ανηφορικά δρομάκια, τα πλατύσκαλα και τα στεγαστά, όπου σε κάθε άνοιγμα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.

Από την κεντρική πλατεία, ένα φαρδύ, καλοδιατηρημένο και λιθόστρωτο στο μεγαλύτερο μέρος του μονοπάτι οδηγεί στο αρχαίο μνημείο του Λέοντα της Ιουλίδας, σκαλισμένο σε βράχο από τον 6ο αιώνα π.Χ.

4. ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ : πέτρινα γεφύρια γύρω από το χωριό Κήποι

Το χωριό Κήποι στο Ζαγόρι, χτισμένο σε υψόμετρο 800μ, είναι σημείο συνάντησης των απολήξεων των δύο βουνών, Μιτσικελιού και Γκαμήλας και βρίσκεται στο κέντρο ενός έντονου ανάγλυφου που σχηματίζει μια λεκάνη απορροής πολλών ρεμάτων. Τα ποτάμια αυτά, που ενώνονται βορειότερα στον ποταμό Βοϊδομάτη, σχηματίζουν ένα δαίδαλο από μικρά και μεγάλα φαράγγια, όλα μαγευτικής ομορφιάς αλλά και αγριάδας

Τα 6 εκπληκτικά γεφύρια που ενώνουν τα μονοπάτια κοντά στο χωριό εξυπηρετούσαν την επικοινωνία του χωριού με τις γύρω περιοχές για πάρα πολλά χρόνια, μια και το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι σχετικά πρόσφατο. Όπως είναι σκορπισμένα γύρω από το χωριό σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, αρκεί μια απλή πεζοπορία 2-3 ωρών για να τα επισκεφθεί κανείς όλα.

5. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Στο Ιερό των Μεγάλων Θεών

Η Σαμοθράκη αποτελεί παράδεισο για τους πεζοπόρους. Το υποβλητικό όρος Σάος με το ξεκάθαρο κωνικό σχήμα του, προσφέρει μαγικές διαδρομές ανάμεσα σε πυκνά δάση, ποτάμια και φαράγγια με ορμητικούς καταρράκτες. Σε μια από τις πιο πυκνά δασωμένες πλαγιές του, σε μια αλληλουχία από λόφους, ρυάκια και υψώματα που κατηφορίζουν προς την θάλασσα, βρίσκεται ένα από το πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, η ‘Παλαιόπολη’, ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών.

Τα κτίρια του Ιερού είναι απλωμένα στην πλαγιά του βουνού, σε ένα τοπίο, υποβλητικό, εξαιρετικής ομορφιάς και αισθητικής δύναμης, παραμυθένιο, με μικτά δάση από καστανιές, πλατάνια, ελιές και κάθε είδους δένδρα. Ο ανοιχτός ορίζοντας και η αβίαστη οπτική σε σημαντικά σημεία του χώρου, όπως στο μνημείο του περίφημου αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, ήταν προφανώς ηθελημένος και μελετημένος. Η θέα είναι ανεμπόδιστη και ελεύθερη.

Η Νίκη βρισκόταν στην πλώρη ενός πλοίου και με την στρεφόμενη κυματιστή κίνησή της μπορούμε να τη φανταστούμε να υπερίπταται σχεδόν στο τοπίο, με τα ανοιγμένα φτερά και τα πέπλα, ορατή από τα ερχόμενα πλοία, με το βουνό να διαγράφεται πίσω της με ξεκάθαρες αδρές γραμμές και την ατελείωτη θάλασσα μπροστά της.

Διαφήμιση