Αρχική Ειδήσεις Οι «εχθροί» του εγκεφάλου

Οι «εχθροί» του εγκεφάλου

0
Διαφήμιση

Συχνά εν αγνοία μας καταναλώνουμε τρόφιμα που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μας. Αυτές οι «επικίνδυνες» τροφές, που κυμαίνονται από το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) μέχρι το τόφου, μπορεί να αποβούν τοξικές για τα κύτταρα του εγκεφάλου μας, και ακόμη και σε μικρές δόσεις, να επηρεάζουν την μνήμη, τη διάθεση, και το νευρικό σύστημα.

Καφεΐνη

Πολλοί βασίζονται σε αυτό το διεγερτικό για να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις της ημέρας, καταναλώνοντας από ένα φλιτζάνι μέχρι τρία φλιτζάνια καφέ. Αν και δεν σχετίζεται με εγκεφαλικές βλάβες, ψυχολόγοι, όπως ο δρ Lauren Napolitano στο Bryn Mawr Νοσοκομείο στην Πενσυλβάνια υποστηρίζουν πως η καφείνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφεύγουν όσοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα είναι η καφείνη», επισημαίνει η Δρ. Napolitano και συμπληρώνει πως «πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν καφεΐνη για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης , ασυναίσθητα μπορεί να προκαλέσουν μανιακό επεισόδιο ή μια κρίση πανικού».

Προτηγανισμένες και επεξεργασμένες τροφές

Αυτές οι τροφές υπερ-διεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης. Παράλληλα, οι προτηγανισμένες και οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες και τεχνητά αρώματα που έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν την συμπεριφορά μας και τη γνωστική μας λειτουργία. «Οι χημικές και συνθετικές ενώσεις στα τρόφιμα είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμό», τονίζει ο Brandon Mentore, διατροφολόγος.

Μελέτη 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, επεσήμανε πως οι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επεξεργασμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον «υποθάλαμο» του εγκεφάλου. Αυτή η περιοχή είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της πείνας και της δίψας, και των βιολογικών κύκλων του σώματος.

Αλάτι

Δεν αποτελεί νέο πως η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας. «Η υψηλή πρόσληψη αλατιού ιδιαίτερα του επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να προκαλέσει κυτταρική ενεργοποίηση, το οποίο μπορεί να είναι καλό πράγμα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου η υπερβολή αυτή μπορεί να επηρεάσει την κατάλληλη ισορροπία των υγρών και των νευρώνων» τονίζει ο Δρ. Mentore.

Μελετη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Neurobiology of Aging αποκάλυψε πως η «κακή» υγεία των αγγείων – που συνδέονται με υψηλά επίπεδα νατρίου, καθώς έλλειψη σωματικής άσκησης – μπορεί να σχετίζεται με μια ταχύτερη γνωστική εξασθένηση στην τρίτη ηλικία.

Ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να θέσει την ψυχική σας υγεία σε κίνδυνο! Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης σε ένα χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, που κυμαίνονται από δυσκολίες στην απομνημόνευση μέχρι και την ικανότητα εκμάθησης.

Διαφήμιση