Αρχική Ειδήσεις Μεγάλη ευρωπαϊκή βράβευση για την ελληνική αρχιτεκτονική

Μεγάλη ευρωπαϊκή βράβευση για την ελληνική αρχιτεκτονική

0
Διαφήμιση

Το βραβείο «Europa Nostra», που αποτελεί αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά στην κατηγορία «αποκατάσταση», κατέκτησε ένα ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο για τη δουλειά του στο αρχοντικό «Αντουάνικο» στον Κάμπο της Χίου, κτίσμα που μετατράπηκε σε ξενώνα.

Το βραβείο δόθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Κατερίνας Μανωλιάδη και Μανώλη Βουρνού. Πρόκειται για το επαγγελματικό γραφείο του σημερινού δημάρχου Χίου και της συζύγου του, δύο καταξιωμένων αρχιτεκτόνων στη Χίο.

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του έργου, η περιοχή νοτίως της πόλεως της Χίου, που είναι γνωστή ως Κάμπος, είναι εντελώς επίπεδη και καλύπτεται από ένα πυκνό δίκτυο μικρών οδών. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι φυτεμένο με εσπεριδοειδή.

Οι οπωρώνες περιβάλλονται από υψηλoύς λιθόκτιστους φράχτες, οι οποίοι προστατεύουν τα δένδρα από τον άνεμο και την σκόνη. Το τοπίο του Κάμπου είναι ξεχωριστό και μοιάζει ελάχιστα με αυτό των άλλων νησιών του Αιγαίου.

Το «Αντουάνικο» είναι στην ουσία ένα από τα κτήματα της περιοχής. Η κυρίως οικία κτίστηκε το 1893, με τις παλαιότερες δομές, όπως το σύστημα άρδευσης και τη φυτεία εσπεριδοειδών, να επιβιώνουν επίσης εντός του κτήματος.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Αντουάνικο περιελάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτιρίων σε χώρους διαμονής, κυρίως για χρήση κατά τις διακοπές, όπως επίσης και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του συστήματος άρδευσης.

Η σχέση μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, σαν μία εξοχική οικία με αγροτικές εγκαταστάσεις να την περιβάλλουν, και με όλους τους ενδιάμεσους χώρους, δομές και χαρακτηριστικά να έχουν αποκατασταθεί.

Οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στο αρχοντικό Αντουάνικο, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης, είχαν ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου παραδείγματος ιστορικού συγκροτήματος με μοναδικό μεικτό χαρακτήρα, ο οποίος συνδυάζει χρήσεις κατοικίας και αγροτικής παραγωγής.

Οι κριτές εκτίμησαν ιδιαιτέρως την υψηλή ποιότητα των αναστηλωτικών εργασιών, οι οποίες περιελάμβαναν την ανάκτηση παραδοσιακών τεχνικών δόμησης και προ – βιομηχανικών αγροτικών συστημάτων, την εφαρμογή και ανάδειξη τοπικών τεχνικών, όπως επίσης και την ανανέωση της αρχικής σχέσης ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον.

Οι κριτές θεώρησαν το έργο ως πρότυπο για ανάλογα έργα, τα οποία είναι απαραίτητα εάν πρόκειται να διατηρηθεί η αυθεντικότητα αυτής της πολύτιμης ιστορικής περιοχής.

Τα Βραβεία Εuropa Nostra θεωρούνται τα μεγαλύτερου κύρους βραβεία στην Ευρώπη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι 28 νικητές του 2015 επελέγησαν ανάμεσα σε 263 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ιδιώτες από 29 χώρες και τιμώνται «για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα σε τέσσερις κατηγορίες: Αποκατάσταση. Έρευνα και ψηφιοποίηση. Μακροχρόνια προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά. Και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση».

Η εκδήλωση για την απονομή των ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στο Δημαρχείο του Όσλο και θα συνδιοργανωθεί από τον Fabian Stang, Δήμαρχο του Όσλο, τον Tibor Navracsics, Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό και τον Plácido Domingo, τον διάσημο τραγουδιστή της όπερας και Πρόεδρο της Eurοpa Nostra.

Στην εκδήλωση, επτά από τους νικητές θα τιμηθούν με το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), λαμβάνοντας 10.000 ευρώ έκαστος, και ένας θα λάβει το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα επιλεγεί μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας από την Europa Nostra.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚατοχυρώθηκε διεθνώς το σήμα «Κρητικά Χέρια»
Επόμενο άρθροΠροαναγγέλλει δραστικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική ο Λαφαζάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ