Αρχική Ειδήσεις Εξαιρετικές παρουσιάσεις στο Αthens Women Forum

Εξαιρετικές παρουσιάσεις στο Αthens Women Forum

0
Διαφήμιση

Σημαντικές αναφορές στην θεματολογία που πραγματεύεται θέματα που αφορούν τη γυναίκα σήμερα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς της, καθώς και τα κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώνουν συνειδήσεις και συμπεριφορές, διατυπώθηκαν στο συνέδριο «ΑΤΗΕNS WOMEN FORUM», που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από την Palladian Conferences.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Φωτεινή Κούβελα, κατά τον χαιρετισμό της στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Γενικής Γραμματείας να λάβει μέτρα που να ενισχύουν τον ρόλο της γυναίκας και να προωθούν και να παρουσιάζουν το θηλυκό πρότυπο στις σωστές του διαστάσεις και παράλληλα, να αλλάξει τη στερεότυπη εικόνα που θέλει τη γυναίκα το αδύναμο φύλο που δεν μπορεί να καταλάβει ηγετικές θέσεις ή όταν τις καταλαμβάνει να υιοθετεί ανδρικές συμπεριφορές, προκειμένου να τις διατηρήσει.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία με ένα οργανωμένο δίκτυο 61 δομών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ΣΟΣ, 40 συμβουλευτικά κέντρα ΚΑΙ 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε όλη την χώρα.

Τέλος, ανέφερε ότι προωθούνται οι θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότητα των φύλλων με πρώτη την αλλαγή του οικογενειακού δίκαιου με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στο Κοινοβούλιο, ενώ προανήγγειλε ότι προωθείται για κύρωση στην ελληνική Βουλή η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τη ενδοοικογενειακής βίας.

Η Γενική Γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) κ. Δήμητρα Νάστου στον χαιρετισμό της στάθηκε στη σημασία του συνεδρίου και στην πεποίθηση του Δικτύου, που εκπροσωπεί 250.000 γυναίκες επιχειρηματίες, ότι το συνέδριο θα συμβάλει στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Επισήμανε δε, ότι το Δίκτυο στηρίζει τις γυναίκες της κρίσης που παλεύει και κάνει άπειρες δουλειές για να επιβιώσει.

Στο πάνελ με θέμα συζήτησης «γυναίκα και ηγεσία» όλες οι συμμετέχουσες συμφώνησαν στην ανάγκη για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στην κορυφή των εταιρειών. Επισήμαναν δε, ότι οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές στην ηγεσία μιας εταιρείας σε σχέση με τους άνδρες.

Η κ. Βιργινία Παγουλάτου-Βλάχου, Πρόεδρος της Express Publishing στην τοποθέτηση της σημείωσε ότι πιστεύει ότι ο κόσμος της ηγεσίας ανήκει και στους δύο ισότιμα. Οι παράγοντες όμως, λόγω της φύσης της γυναίκας και των πολλαπλών της ρόλων, δεν της επιτρέπουν να παραμένει σε θέσεις ηγεσίας.

Αναφέρθηκε επίσης, από την εμπειρία στην εταιρεία της, στα διαζύγια που προκύπτουν λόγω της σύγκρουσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Κλείνοντας, επισήμανε ότι η ηγεσία δεν είναι ταλέντο. Δεν γεννιόμαστε ηγέτες, γινόμαστε ηγέτες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Έλενα Γεωργανά, Γενική Διευθύντρια της Swarovski Hellas στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σημείωσε ότι η δύναμη της γυναίκας στην ηγεσία μιας εταιρείας εντοπίζεται στα θηλυκά χαρακτηριστικά της, καθώς η γυναίκα από τη φύση της νοιάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ένας άνδρας και είναι περισσότερο συμμετοχική.

Αναφέρθηκε επίσης, σε έρευνες που αναδεικνύουν ότι μειώνεται το ποσοστό απασχόλησης γυναικών, όσο ανεβαίνουμε στην ιεραρχία των εταιρειών. Ωστόσο, οι έρευνες επισημαίνουν ότι οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες είναι και πιο κερδοφόρες.

Η κ. Όλγα Σταυροπούλου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. ανέφερε ότι τα στερεότυπα είναι παρωχημένα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η αντίληψη τα κορίτσια κλαίνε πρέπει να αλλάξει στο ο άνθρωπος κλαίει. Προέτρεψε να αναζητήσουμε τους ηγέτες που ασπάζονται αυτή την αλλαγή στην αντίληψη, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν στις σημερινές συνθήκες.

Σημείωσε δε, ότι μέλημα μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες θεωρούν πάντα ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένες επαγγελματικά.

Η κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Πρόεδρος του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι οι γυναίκες ακόμα υφίστανται διακρίσεις στο εργασιακό τους χώρο. Αναφερόμενη στην ηγεσία των εταιρειών, την χαρακτήρισε γυάλινη οροφή, την οποία οι γυναίκες φοβούνται και δεν μπορούν να σπάσουν με ευκολία.

Στάθηκε σε μελέτες που σημειώνουν ότι οι γυναίκες στην ηγεσία δίνουν προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές και διαφορετικές, ενώ τόνισε ότι για να υπάρχει επιρροή σε ένα εργασιακό περιβάλλον απαιτείται κρίσιμη μάζα γυναικών.

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη να προσεχθούν, καθώς οι άνδρες έχουν πιο εύκολη πρόσβαση και μπορούν να προωθήσουν πιο εύκολα το βιογραφικό τους στις ηγεσίες των επιχειρήσεων. Κλείνοντας, ανέφερε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αναμένεται να εφαρμοστεί και στην χώρα μας και προβλέπει την ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.

Διαφήμιση