Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Προσοχή κυκλοφορεί και στην Ελλάδα

Greenpeace: Προσοχή κυκλοφορεί και στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Την πλήρη, εθνική απαγόρευση της χρήσης του glyphosate, του ενεργού συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, ζητά η Greenpeace μετά την κατάταξή του ως “πιθανώς καρκινογόνο” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για τον λόγο αυτό η Greenpeace καλεί τους πολίτες να υπογράψουν τη σχετική έκκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ώστε να απαγορευτεί η χρήση του glyphosate στην Ελλάδα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Roundup, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto. Κάθε χρόνο ψεκάζεται σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Το Roundup διαδόθηκε τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσα τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Η νέα επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate είναι «πιθανώς καρκινογόνο», γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση την μετοχή της Monsanto κατά 2,9%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης, τόσο της υγείας καταναλωτών και αγροτών, όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας.

«Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Monsanto χαρακτηρίζει ως “ατυχή θόρυβο” τα στοιχεία που δημοσιεύει η έκθεση ενός επιστημονικού φορέα του ΟΗΕ, αντιλαμβανόμαστε πόσο επείγον είναι να προστατεύσουμε το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας από την κυριαρχία της Monsanto ξεκινώντας από την απαγόρευση του “πιθανώς καρκινογόνου” Roundup», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

«Κάθε ανεξάρτητη και μη χρηματοδοτημένη έρευνα από την Monsanto έχει δείξει ότι το Roundup είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία μας. Θα πρέπει να επιλέξουμε: βιώσιμη γεωργία για το κοινό μας καλό ή μεταλλαγμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα για το κέρδος της Monsanto;», συνέχισε η Έλενα Δανάλη.

Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου:

να απαγορεύσει το glyphosate στη βάση της αρχής της προφύλαξης σε χρήσεις που προκαλούν έκθεση σε αυτό είτε άμεσα είτε μέσω της τροφής μας. Η απαγόρευση πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επαναξιολόγηση του glyphosate και να τεθεί άμεσα σε ισχύ

να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να επεκταθεί η απαγόρευση του glyphosate σε ευρωπαϊκό επίπεδο

να επεξεργαστεί και να προωθήσει άμεσα για την Ελλάδα ένα αγροτικό μοντέλο βασισμένο σε πρακτικές βιώσιμης γεωργίας. Σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ανακοινώσει άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των παραγωγών που επιλέγουν να καλλιεργούν ελληνικά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά για να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές.

Διαφήμιση