Αρχική Ειδήσεις Τα φυτοφάρμακα στα οπωροκηπευτικά βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος

Τα φυτοφάρμακα στα οπωροκηπευτικά βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος

0
Διαφήμιση

Μικρότερη ποσότητα και χειρότερη ποιότητα σπέρματος με πιθανότητα μειωμένης ικανότητας αναπαραγωγής, εμφανίζουν σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα οι άνδρες που συχνά τρώνε φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων.

Η μελέτη, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι η πρώτη του είδους της που συσχετίζει άμεσα την περιεκτικότητα των φρέσκων τροφίμων σε φυτοφάρμακα με την ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή διαιτητικής και επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής “Human Reproduction”, ανέλυσαν 338 δείγματα σπέρματος από 155 άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών, που επισκέπονταν κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η ποιότητα του σπέρματος, στη συνέχεια, συσχετίστηκε με τη διατροφή.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι άνδρες έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον μιάμιση μερίδα ημερησίως), που περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, είχαν κατά μέσο όρο 49% λιγότερα σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση και 32% λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια, σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα με φυτοφάρμακα (το πολύ μισή μερίδα την ημέρα).

Από την άλλη, η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών (άσχετα με τα φυτοφάρμακα που περιείχαν) δεν σχετιζόταν με την ποιότητα του σπέρματος. Μάλιστα, όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά με λίγα φυτοφάρμακα, είχαν αυξημένα κατά 37% τα φυσιολογικά σπερματοζωάριά τους.

«Τα ευρήματά μας δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών γενικά. Στην πραγματικότητα, βρήκαμε ότι η συνολική ποσότητα που καταναλώνεται, είναι τελείως άσχετη με την ποιότητα του σπέρματος», δήλωσε ο Χόρχε Τσαβάρο και επεσήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στα τυχόν αυξημένα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων στα φρέσκα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων περιέχουν τα φασόλια, τα όσπρια, τα κρεμμύδια και τα γκρέιπφρουτ. Αντίθετα, αυξημένα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ανιχνεύονται στο σπανάκι, στις φράουλες, στα μήλα και στα αχλάδια.

Ακόμα, η έρευνα δεν διέκρινε μεταξύ συμβατικών και βιολογικών φρούτων και λαχανικών, κάτι που θα είχε ενδιαφέρον. Σημειωτέον, εξάλλου, ότι η χρήση φυτοφαρμάκων, τόσο από άποψη ποσότητας, όσο και ποιότητας, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η μελέτη πάντως δεν «ενοχοποιεί» κάποια συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, αλλά όλα λίγο πολύ.

Οι ερευνητές, επεσήμαναν ότι σε μερικές περιπτώσεις ένα καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση, απομακρύνει τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, αλλά όχι σπάνια οι χημικές αυτές ουσίες έχουν εισχωρήσει μέσα στο φρούτο ή στο λαχανικό, οπότε και το καλύτερο πλύσιμο είναι ανεπαρκές.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here