Αρχική Ειδήσεις Πρωτιά της Ελλάδας στις αυξήσεις χρεώσεων ΑΠΕ και ΕΤΜΕΑΡ!

Πρωτιά της Ελλάδας στις αυξήσεις χρεώσεων ΑΠΕ και ΕΤΜΕΑΡ!

0
Διαφήμιση

Μόνο το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, τα τελευταία 5 χρόνια, από 0,3 ευρώ/μεγαβατώρα έχει εκτιναχθεί στα 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που μεταφράζεται σε αύξηση 9.153% (!), ενώ υψηλές χρεώσεις, χωρίς ανταπόδοση, καταγράφονται και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η νέα αύξηση έως 31% στο ΕΤΜΕΑΡ, που επιβλήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), και ισχύει από 1/1/2015, έχει εκτινάξει στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Έτσι, το 2010, ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος 2.000 κιλοβατώρες, κατέβαλε μέσω των λογαριασμών ρεύματος 0,60 ευρώ για το τέλος ΑΠΕ. Το ίδιο νοικοκυριό, με την ίδια κατανάλωση, πληρώνει πλέον 54,92 ευρώ το τετράμηνο, μόνο για ΕΤΜΕΑΡ, που σημαίνει ότι, τα τιμολόγια ρεύματος έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, λαμβανομένων υπόψη και των λοιπών αυξήσεων που έχουν επιβληθεί από το περασμένο έτος για τα τέλη δικτύων!

Το θέμα της νέας αύξησης στο ΕΤΜΕΑΡ πήρε διαστάσεις, καθώς ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι, εν είχε ενημερωθεί σχετικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αποτέλεσμα να θέτει θέμα επανεξέτασης και αναθεώρησης της απόφασης από την πλευρά της ΡΑΕ, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ο υπουργός μάλιστα τόνισε πως, σε περίπτωση που η ανεξάρτητη Αρχή δεν πάρει πίσω τις αυξήσεις, θα τις ακυρώσει ο ίδιος με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η υπόθεση πυροδότησε την αντιπαράθεση του υπουργού με τη ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να τίθεται ανοικτά πλέον θέμα περιορισμού των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης Αρχής. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι, επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα περιορίζεται ο ρόλος της Αρχής, ώστε να μην υποκαθιστά την κυβέρνηση σε βασικές πολιτικές επιλογές, όπως αυτές του καθορισμού των τιμολογίων!

Καθίσταται σαφές πως, ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, αλλά και οποιασδήποτε ανεξάρτητης αρχής, αντιβαίνει στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη χώρα μας…

Εξάλλου, ο κ. Λαφαζάνης δεν έκρυψε ποτέ του την αντίθεσή του με όσα ισχύουν στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Σημειώνεται ότι, από το εν λόγω τέλος αποπληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχει σημασία μάλιστα να τονιστεί πως, ο λογαριασμός που διατηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για την πληρωμή των ιδιωτών παραγωγών εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις

Η διάσταση που πήρε το θέμα, ανάγκασε τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), να παρέμβει και να επισημάνει ότι:

  • Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφασίστηκε από τη ΡΑΕ την 30η Δεκεμβρίου 2014 δεν μπορεί με κανένα τρόπο να χαρακτηριστεί ως «πράσινη», καθώς για μία ακόμη φορά ελάχιστη σχέση έχει με τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή έρχεται να αντισταθμίσει κατά κύριο λόγο την απώλεια εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, τα οποία διατέθηκαν για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Παρόλα αυτά, δημιουργείται και πάλι η στρεβλή εντύπωση ότι η αύξηση γίνεται για να ενισχυθούν οι ΑΠΕ και η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, ενώ στην πραγματικότητα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της νέας επιβάρυνσης ενισχύει τρίτους – στη συγκεκριμένη περίπτωση τη βιομηχανία.

  • Ο τρόπος υπολογισμού και συλλογής του ΕΤΜΕΑΡ ήταν και, παρά τις προσπάθειες διόρθωσής του, παραμένει λανθασμένος, οδηγεί σε υπερεκτίμηση του κόστους στήριξης των ΑΠΕ και στην αδικαιολόγητη κι άδικη δυσφήμισή τους, ενώ στην πραγματικότητα μειώνει το κόστος για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, και ευνοεί τα ορυκτά καύσιμα.

Πρωτιά της Ελλάδας στις αυξήσεις

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη των 28 καταλαμβάνει η Ελλάδα, όσον αφορά τις χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (CEER) για τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο, η χώρα μας εμφανίζει αύξηση κατά 119% στις χρεώσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ το 2013 σε σχέση με το 2012, με τη Λιθουανία να ακολουθεί με 44%.

Αναλύοντας την τιμή ρεύματος μετά φόρων για τα νοικοκυριά στις πρωτεύουσες των 28, προκύπτει από την έρευνα ότι,στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος της ενέργειας, κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, ενώ 18% της τιμής προέρχεται από φόρους και 12% από χρεώσεις για ΑΠΕ.

Επιπλέον, παρά τη γενική τάση για διαμόρφωση διαφορετικών πακέτων και κατηγοριών καταναλωτών, υπάρχουν χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου διαπιστώνεται ελάχιστη ως μηδαμινή παροχή εναλλακτικών στους καταναλωτές, γεγονός που αποδίδεται από τον ACER και το CEER στη δεσπόζουσα θέση του εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρισμού ή αερίου.

Φούσκωσαν οι λογαριασμοί

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στα τιμολόγια ρεύματος είναι οι ακόλουθες:

1. Αυξήσεις, λόγω ρήτρας καυσίμου – Β΄ τρίμηνο 2010.

2. Αύξηση του ΦΠΑ από 9 στο 10% – Μάρτιος 2010.

3. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 5 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, για επιχειρηματική χρήση – Μάιος 2010.

4. Τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) 0,50 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες – Μάιος 2010.

5. Αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 0,3 σε 5,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες – Ιούνιος 2010.

6. Αύξηση του ΦΠΑ από 10 στο 11% – Ιούλιος 2010.

7. Αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής κατά 15% στη μέση και κατά 7% στη χαμηλή τάση – Ιούλιος 2010.

8. Νέα αύξηση της τάξης του 2,65% στο τέλος ΑΠΕ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις – Δεκέμβριος 2010.

9. Νέα αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13% – Ιανουάριος 2011.

10. Αυξήσεις στα τιμολόγια που για τα οικιακά φθάνουν στο 11,1% – Ιανουάριος 2011.

 Μιχάλης Μυγιάκης

Διαφήμιση