Αρχική Ειδήσεις Ξεκινάει στις 20 Απριλίου το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΘ

Ξεκινάει στις 20 Απριλίου το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΘ

0
Διαφήμιση

Η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ) ευελπιστεί να περιορίσει δραστικά το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγή, μέσω του νέου συστήματος ελέγχου, που τίθεται σε εφαρμογή στα λεωφορεία από τις 20 Απριλίου, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός του, Χρήστος Στεφανίδης, στο περιθώριο ημερίδας, με θέμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που διοργάνωσε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

Να σημειωθεί ότι στα 17-20 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι ανέρχεται η εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, καθώς δεκάδες χιλιάδες επιβάτες εκτιμάται ότι επιβιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία χωρίς εισιτήριο.

Με την ευκαιρία της ημερίδας, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το νέο σύστημα ελέγχου κομίστρου θα ενεργοποιηθεί αρχικά κυρίως σε γραμμές με υψηλές πληρότητες, άνω του 50%.

Κατά τον πρώτο μήνα ισχύος του νέου συστήματος, στους παραβάτες θα γίνεται απλή σύσταση και μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, όποιος επιβάτης διαπιστωθεί ότι ταξιδεύει χωρίς εισιτήριο θα επιβαρύνεται με το προβλεπόμενο βάσει νόμου πρόστιμο, πολλαπλάσιου ύψους σε σχέση με την τιμή του κομίστρου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργούν πιλοτικά από το 2018 οκτώ λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ, αν ευοδωθεί ο στόχος του Οργανισμού, που ενδεχομένως θα θέσει τις βάσεις για την αρχή του τέλους στα χάρτινα εισιτήρια.

Οι γραμμές στις οποίες το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά είναι: Σταυρούπολη- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (27), Σταυρούπολη-Ωραιόκαστρο (55), Θεσσαλονίκη-Λαγκαδάς (83), Θεσσαλονίκη-Ευαγγελίστρια (85), Θεσσαλονίκη-Μελισσοχώρι (84), Θεσσαλονίκη-Λαγκαδίκια (86), τοπικό Ευόσμου (43) και τοπικό Λαγκαδά (91). Αν η πιλοτική περίοδος εφαρμογής του eticket αποδώσει αποτελέσματα, τότε θα επεκταθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες γραμμές.

Αρχικά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα εκδίδονται από τα σημεία πώλησης καρτών του ΟΑΣΘ, ενώ σε δεύτερη φάση θα επιδιωχθεί συμφωνία με τα υποκαταστήματα των τραπεζών στη Θεσσαλονίκη και σε τρίτη ενδεχομένως και με τα σούπερ μάρκετ.

Αν η πιλοτική λειτουργία του νέου συστήματος αποφέρει αποτελέσματα, τότε το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες γραμμές. Τη μελέτη για το «Έξυπνο και Ευφυές Σύστημα Κομίστρου (Ηλεκτρονικό Εισιτήριο)», εκπόνησε το ΣΑΣΘ, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που ολοκληρώθηκε μέσω του ευρωπαϊκού έργου ATTAC.

Σύμφωνα με τον κ. Καρκαβίτσα, από τη διεθνή εμπειρία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου προκύπτει «αύξηση της επιβατικής κίνησης από 6%-20%, ενώ σε μερικά μέσα μεταφοράς η αύξηση φτάνει στο 40%. Καταγράφεται παράλληλα αύξηση των εσόδων έως και 12,6%, μείωση εισιτηριοδιαφυγής στο 3%, μείωση χρόνου αναμονής κατά 40%, διπλασιασμός εξυπηρετούμενων επιβατών στον ίδιο χρόνο σε σχέση με το κοινό εισιτήριο, μείωση του χρόνου ταξιδιού μέχρι 10%».

Να σημειωθεί ότι στα 17-20 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι ανέρχεται η εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, καθώς δεκάδες χιλιάδες επιβάτες εκτιμάται ότι επιβιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία χωρίς εισιτήριο.

Διαφήμιση