Αρχική Καταστροφές Ξέσπασε επιδημία χολέρας στο Κονγκό

Ξέσπασε επιδημία χολέρας στο Κονγκό

0
Διαφήμιση

Ξεπέρασαν τα 1.500 κρούσματα χολέρας σε διάστημα επτά εβδομάδων στην επαρχία Κατάνγκα στη νοτιοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

«Δεκαπέντε υγειονομικές ζώνες έχουν ήδη ενημερώσει για περισσότερα από 1.520 κρούσματα, εκ των οποίων 35 θανατηφόρα, στη διάρκεια των πρώτων επτά εβδομάδων της φετινής χρονιάς» στην επαρχία Κατάνγκα, δήλωσε ο Σιλβέστρ Ντούμπα, εκπρόσωπος του OCHA, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το 30% των κρουσμάτων αυτών έχει καταγραφεί μόνο στην υγειονομική ζώνη του Μουφούνγκα Σάμπουε στην περιοχή Μιτουάμπα» επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι ανησυχία προκαλεί η κατάσταση και σε άλλες υγειονομικές ζώνες.

Ο Ντούμπα πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, το 2015 ενδέχεται να συμβεί ό,τι και το 2013», οπότε 843 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη χολέρα στην επαρχία Κατάνγκα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας πέρασε από «σχεδόν 7.000 το 2012 (…) σε περισσότερα από 9.000 το 2014, έπειτα από μια κορύφωση σχεδόν 14.000 κρουσμάτων το 2013» στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Κατάνγκα «είχε καταγράψει τα μισά από τα κρούσματα που αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα».

Ο Ντούμπα εξήγησε ότι παρά τις προσπάθειες των ειδικών που μάχονται για την καταπολέμηση της επιδημίας, η χολέρα εξαπλώνεται εξαιτίας αρκετών παραγόντων, κυρίως της περιορισμένης πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, την έλλειψη πληροφόρησης για τους κανόνες υγιεινής, τις ανεπάρκειες του υγειονομικού συστήματος και το ελλιπές και όχι καλά ενημερωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το OCHA εκτιμά ότι η ελλιπής πρόσβαση σε νερό παραμένει η κύρια αιτία που ευνοεί την εξάπλωση της χολέρας.

Διαφήμιση