Αρχική Ειδήσεις Ανοσία στο δηλητήριο αρσενικό απέκτησε πληθυσμός στις Άνδεις

Ανοσία στο δηλητήριο αρσενικό απέκτησε πληθυσμός στις Άνδεις

0
Διαφήμιση

Μια νέα ανακάλυψη από Σουηδούς επιστήμονες έρχεται να ταράξει την επιστημονική κοινότητα, καθώς διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός που κατοικεί ψηλά στην οροσειρά των Άνδεων, έχει αναπτύξει φυσική αντοχή σε μια ιδιαίτερα τοξική χημική ουσία, το αρσενικό!

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε μερικές περιοχές των Άνδεων οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα αρσενικού, εξαιτίας ενός φυσικού φαινομένου που συμβαίνει, όταν το αρσενικό που βρίσκεται στο ηφαιστειακό βραχώδες υπόστρωμα, απελευθερώνεται στα υπόγεια ύδατα.

Σταδιακά, μέσα από μία αργή δηλητηρίαση, ο οργανισμός των κατοίκων έχει προσαρμοστεί, ώστε να ανέχεται το αρσενικό, μια δυνητικά φονική ουσία, η οποία έχει «πρωταγωνιστήσει» σε ουκ ολίγες ιστορίες φόνου στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Η εν λόγω ουσία είναι κατ’ εξοχήν επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και για τους ανθρώπους στο απόγειο της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής βιολογίας “Molecular Biologyand Evolution“, ανέλυσαν γενετικά δείγματα από 124 γυναίκες των Άνδεων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ανάλυση έφερε στο φως την προστατευτική μετάλλαξη ενός γονιδίου (του AS3MT) στο χρωμόσωμα 10, η οποία συνέβη πριν από 7.000 έως 10.000 χρόνια, και χάρη στην οποία οι κάτοικοι αντέχουν σήμερα το αρσενικό.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here