Αρχική Ειδήσεις Εμπνευσμένη από τα ποιήματα της Κική Δημουλά η έκθεση της εικαστικού Ράνιας...

Εμπνευσμένη από τα ποιήματα της Κική Δημουλά η έκθεση της εικαστικού Ράνιας Καπελιάρη στο Μέγαρο Μουσικής

0
Διαφήμιση

Τα ποιήματα της Κικής Δημουλά από το τελευταίο έργο της « Δημόσιος Καιρός» ενέπνευσαν την εικαστικό Ράνια Καπελιάρη που τα «ζωγράφισε». Οι πίνακες της αυτοί, εκτίθενται από την Κυριακή 22 Μαρτίου του 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την πρώτη μέρα , την Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, η Κική Δημουλά , θα είναι στο Μ. Μουσικής για να μιλήσει με όσους αγαπούν την ποίηση της και να υπογράψει βιβλία της , σε όσους το θέλουν. Παράλληλα, ποιήματα της Κικής Δημουλά θα διαβάσει η Νατάσα Πασχάλη.

Η εικαστικός Ράνια Καπελιάρη μιλώντας για την νέα αυτή δουλεία της αυτήν λέει: «Πρόκειται για εικόνες που φαντάστηκα διαβάζοντας το “Δημόσιος Καιρός” και θέλησα να τις μεταφέρω με ζωγραφική γλώσσα. Οι εικόνες αυτές είναι σαν επιφωνήματα της στιγμής, που πάγωσαν σαν αναμνήσεις που φέρνει το φως που περνάει από το παράθυρο, σαν την μυρωδιά της θάλασσας που πότισε ένα ρούχο.

Τα μυστικά τοπία του “Δημόσιος Καιρός” είναι σαν εσωτερικά δωμάτια εντός μας, δωμάτια που η ποιήτρια άνοιξε την πόρτα τους, τοπία ταυτόχρονα σκληρά και παραμυθένια. Ένοιωσα την διάθεση να τα προσφέρω στην ποιήτρια σαν ευχαριστώ για αυτό το ταξίδι, στην αυτογνωσία, τα συναισθήματα, στην μνήμη και στην ανθρωπιά που μας οδήγησε με την ποίηση της.»

Η Ράνια Καπελιάρη είναι εικαστικός και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού ζωγραφική και τεχνικές φωτομεταφοράς στη χαρακτική και Παιδαγωγικά της Τέχνης στο Παν/μιο PARIS 8 καθώς και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Με υποτροφία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης μελέτησε για έναν χρόνο το θέμα της Μνημειακής Τέχνης στην Μεσόγειο στην Αρχαιολογική Σχολή του Καϊρου.

Έχει παρουσιάσει την εικαστική της δουλειά σε πολλές χώρες σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.(Γαλλία, Ιταλία, Μόσχα, Γερμανία, Καναδά, Νέα Υόρκη, Σουηδία, Ιράν Αργεντινή, Πολωνία. Έχει ιδρύσει την Εταιρεία Μελέτης και προστασίας των παραδοσιακών Τεχνών OCEANUS ART για την προώθηση παλαιών τεχνικών όπως το ψηφιδωτό και το φρέσκο.

Ασχολείται με την διδασκαλία της τέχνης και έχει γράψει διάφορα σχετικά δοκίμια. Βιβλία της σχετικά με την τέχνη: «Για το ψηφιδωτό» εκδ. ΕΟΜΜΕΧ, «Λεπτές αποχρώσεις από πέτρα» εκδ. Ιων, «Μνημειακή τέχνη» εκδ. Νόηση. «Το σχέδιο και οι τεχνικές του 1,2» εκδ. Εργάνη. «Μάσκες και άλλα δαιμονικά πνεύματα», «τεχνικές της ζωγραφικής του 20ου αιώνα», «ιστορία των κόμικς» εκδ. Κολεγίου Αθηνών. «Η ελεγεία της περιπλάνησης» εκδ. Αντήνωρ. «μη λερώνεις το μπλε του έρωτα» εκδ. IMAGE (λεύκωμα ποίησης-χαρακτικής).

Διαφήμιση