Αρχική Ελληνικά Προϊόντα «Ούριος άνεμος» πνέει για το ελληνικό ελαιόλαδο στη Γερμανία

«Ούριος άνεμος» πνέει για το ελληνικό ελαιόλαδο στη Γερμανία

0
Διαφήμιση

Ορόσημο για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το 2015 σύμφωνα με το ενημερωτικό του δελτίο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW), καθώς εκτιμάται ότι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου που επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά τροφίμων της Γερμανίας έχουν μια μοναδική ευκαιρία.

O DHW εκτιμά ότι τα ελληνικά προϊόντα διαθέτουν εξαιρετικές προϋποθέσεις όλο και μεγαλύτερης διείσδυσης στη γερμανική αγορά ελαιολάδου, με σύμμαχο την υψηλή τους ποιότητα και την εξαιρετικά καλή παραγωγή έξτρα παρθένων ελαιολάδων Ονομασίας Προέλευσης ( ΠΟΠ / ΠΓΕ ή Ελληνικού Ελαιολάδου με αριθμό ελληνικού αγροτικού προϊόντος EL ) για το 2015.

Τονίζει ότι το νέο έτος 2015 θα είναι και η χρονιά κλειδί για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάκτησης της εμπιστοσύνης της γερμανικής αγοράς τροφίμων στο ελληνικό ελαιόλαδο μια και η αύξηση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου για την εσοδεία 2014-15 είναι επιβεβαιωμένη, σε αντίθεση με την τεράστια μείωση της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία.

Συγκεκριμένα στην Ιταλία η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται σε -35% ενώ στην Ισπανία -50%. Το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου 2014-15 θα φτάσει τους 300.000 τόνους σε αντίθεση με 135.000 τόνους το 2013-14.

Οι τιμές παραγωγού για τα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κυμαίνονται αυτή την στιγμή μεταξύ των 3,00-3,30? το κιλό (πάντα πρώτη ύλη από των παραγωγό προς τον τυποποιητή). Η πληθώρα των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα, τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία υπολειτούργησαν την προηγούμενη χρονιά λόγο χαμηλής παραγωγής, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας καθιστούν την φετινή χρονιά ως “σωτήριον έτος” για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Παραγωγοί, ελαιοτριβεία αλλά και τυποποιητές μπορούν να επωφεληθούν από την μεγάλη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού και να προσφέρουν “επιτέλους” εξαιρετικό προϊόν, με επάρκεια για την ζήτηση της αγοράς και σε ανταγωνιστικές τιμές.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία η μέση τιμή παραγωγού (πάντα πρώτη ύλη από των παραγωγό προς τον τυποποιητή) αυτή την στιγμή κυμαίνεται στην περιοχή της Ανδαλουσίας στα 3,30 ευρώ το κιλό για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα (τιμές 29.12.2014). Στην Ιταλία το κιλό 100% ιταλικό ελαιόλαδο (πάντα πρώτη ύλη από των παραγωγό προς τον τυποποιητή) κοστίζει αυτή τη στιγμή 5,90 ευρώ.

Οποιοδήποτε ελαιόλαδο 100% Ιταλίας βρεθεί στο ράφι των γερμανικών σούπερ μάρκετ το 2015, σε τιμή κάτω των 6,00 ευρώ το λίτρο, θα υποδηλώνει έμμεσα ότι πρόκειται για πρόσμιξη με ελληνικό, ισπανικό η εισαγόμενο από Τυνησία ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο ο Γερμανός καταναλωτής θα αναγκαστεί το 2015 να πληρώσει πολύ υψηλότερες τιμές για ποιοτικά ελαιόλαδα στο ράφι των σούπερ μάρκετ, απ΄ ότι την χρονιά που μας πέρασε. Ο γερμανικός Τύπος εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για νοθείες στην περίπτωση που ιταλικά ελαιόλαδα βρεθούν στο ράφι σε πολύ χαμηλές, ύποπτες τιμές.

Ο DHW τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα για να κερδίσουν τα ελληνικά ελαιόλαδα τη θέση που τους αξίζει στο ράφι των γερμανικών αλυσίδων και εκφράζει την ελπίδα ότι η ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου θα επωφεληθεί από την παρούσα συγκυρία και θα προλάβει να αρπάξει την ευκαιρία δίνοντας προτεραιότητα στην:

σωστή προβολή και το εξαγωγικό μάρκετινγκ, στη συνεπή και συνεχή ενημέρωση των Γερμανών καταναλωτών, στις συμμετοχές σε εκθέσεις, στις γρήγορες και ασφαλείς παραδόσεις των εμπορευμάτων βάση συμφωνιών, στην προσφορά ενός προϊόντος ανωτέρας ποιότητας πιστοποιημένο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αλλά και στις ανταγωνιστικές τιμές με σκοπό την διείσδυση του προϊόντος σε νέες αγορές τώρα που οι ποσότητες υπάρχουν και η αγορά θα ζητήσει εξ ανάγκης «ελληνικό προϊόν»

Ο Γερμανό-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW, καθώς και η Επιτροπή Αγοράς Τροφίμων του Συνδέσμου βρίσκονται στην διάθεση της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και των γερμανικών αλυσίδων εμπορίας τροφίμων με απώτερο σκοπό να φέρουν πιο κοντά Έλληνα παραγωγό και Γερμανό λιανέμπορο.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here