Αρχική Ειδήσεις Οι δέκα- προτάσεις της Όλγας Κεφαλογιάννης για την αναβάθμιση της Αθήνας

Οι δέκα- προτάσεις της Όλγας Κεφαλογιάννης για την αναβάθμιση της Αθήνας

0
Διαφήμιση

Τα σχέδια της για την αναμόρφωση της Αθήνας παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, στο ξενοδοχείο Intercontinental, με θέμα «Η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού». Η υπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών για αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού, βρίσκεται και η Αθήνα για την οποία πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της, να εκσυγχρονίζονται οι υποδομές της ώστε να είναι λειτουργική και προσβάσιμη, να εμπλουτίζεται το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και να αναβαθμίζεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στόχος μας είπε η κυρία Κεφαλογιάννη είναι «να καταστεί Μητροπολιτικό Κέντρο Τουρισμού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει ισχυρός και ελκυστικός τουριστικός προορισμός City Break». Επίσης επισήμανε ότι «η Αθήνα αναδεικνύεται σε πόλη που μπορεί επάξια να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκατομμύρια τουρίστες.

Τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπλαση ιστορικών κομματιών του κέντρου, η δημιουργία του νέου πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό Δέλτα, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την Πρωτεύουσα. Το Υπουργείο Τουρισμού, συνεργάζεται με συναρμόδια Υπουργεία, στηρίζει τις πρωτοβουλίες για τη νέα εικόνα της Πρωτεύουσας και τη δημιουργία νέων υποδομών προσέλκυσης επισκεπτών, όπως ο σχεδιασμός διαδρομών που θα αναδεικνύουν ενδιαφέροντα στοιχεία της πόλης».

Σχέδιο Αναβάθμισης Κέντρου Αθήνας

Το Σχέδιο Αναβάθμισης της Αθήνας, όπως το παρουσίασε η κυρία Κεφαλογιάννη, συμπεριλαμβάνει σειρά μέτρων που αφορούν την Ασφάλεια, την αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσα από στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις, την τουριστική ανάπτυξη, την προστασία των εμπόρων από το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο.

Συγκεκριμένα, οι δέκα προτάσεις, αφορούν:

1. Ένταξη δράσεων στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό.

2. Δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων και διοχέτευσης της πληροφορίας προς τους φορείς παρέμβασης.

3. Κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος συστηματικής Αστυνόμευσης περιοχών προτεραιότητας από την άποψη του αθηναϊκού τουρισμού για έλεγχο κάθε παραβατικής συμπεριφοράς.

4. Εντατικοποίηση του έργου των υφιστάμενων αλλά και η συγκρότηση νέων συνεργείων στον Δήμο Αθηναίων, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

5. Συγκεκριμένες αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που είτε δεν είναι σαφές είτε μη επιχειρησιακά επαρκές.

6. Αλλαγές πολιτικής, σχεδιασμού και πρακτικών που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης αλλά δεν αφορούν στο Υπουργείο Τουρισμού.

7. Ενίσχυση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης με παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας.

8.Έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας.

9. Ενίσχυση υποδομών και διευκόλυνση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς πόρους.

10. Παρατηρητήριο Τουρισμού Αθήνας – Αττικής

Το Σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο – Χωροτάκτη Δρ. Δημήτρη Οικονόμου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την Αισθητική και Τεχνική Αποκατάσταση της εικόνας της πόλης και την αναβάθμιση του Ιστορικού της Κέντρου.

Γενικός γραμματέας ΕΟΤ

Στη σημασία της συνεργασίας της πολιτείας με τους ιδιώτες στον τομέα του τουρισμού και στα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα αυτής αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς λέγοντας ότι «η συνεργασία που μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε αποτελεί φωτεινό παράδειγμα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι για την ανάπλαση της Αθήνας είναι σημαντικό να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και επιπλέον των σημερινών ενέργειες υποστήριξης των ειδικών μορφών τουρισμού.

Επίσης αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που έγιναν στα τελευταία δυόμισι χρόνια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τουρισμού η οποία και επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, μέσα από στοχευμένες κινήσεις, δράσεις, άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών, και υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας του ελληνικού τουριστικού πλεονάσματος. Ακόμα ο κ. Λειβαδάς επισήμανε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

Πρόεδρος ΣΕΤΕ

Στις διακριτές επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και την σημασία που έχει να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξής του αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Χαρακτήρισε το 2014 ως «χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού», και εξέφρασε την βούληση του κλάδου «να χτιστεί ένα καλύτερο 2015» μέσα από δράσεις, και συνεργασία πολιτεία και ιδιωτών.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξήρε την συνεργασία που είχε ο κλάδος με την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη λέγοντας ότι «προώθησε πλούσιο νομοθετικό έργο, έδωσε ποιότητα στην εικόνα της χώρας στον τουριστικό κλάδο, και ένωσε τον τουριστικό κόσμο στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού τουρισμού».

Το Μελετητικό Γραφείο

Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναβάθμισης του Κέντρου της Αθήνας» παρουσίασε ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Οικονόμου αναφέροντας ότι αυτό αφορά και τους τουρίστες, και τους κατοίκους και τους εργαζόμενους και πώς μέσα από τις παρεμβάσεις που προτείνονται επιχειρείται μια συνολική λύση αποκατάστασης προβλημάτων που σήμερα υπάρχουν και αφορούν μεταξύ άλλων την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τις σημάνσεις, τις όψεις των κτηρίων κ.α.

Επίσης ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην προσέγγιση του θέματος μέσα από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η όλη προσπάθεια και κυρίως η συνέχισή της μέσα από την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού καταγραφής και επίλυσης σχετικών προβλημάτων με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και την διευκόλυνση της καθημερινότητα επισκεπτών, κατοίκων και εργαζομένων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροLIFE AMMOS: Η περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο
Επόμενο άρθροΠοιοι παράγοντες θα αυξήσουν ή θα μειώσουν τον τουρισμό το 2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ