Αρχική Ειδήσεις LIFE AMMOS: Η περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο

LIFE AMMOS: Η περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο

0
Διαφήμιση

Αποτελεί, πλέον, κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου και ειδικότερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συνδέεται άρρηκτα με την παιδεία και την εκπαίδευσή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση νεαρών πολιτών για τις επιπτώσεις των απορριμμάτων στη θάλασσα και τις ακτές, υπήρξε όχι μόνο βασικός άξονας του ευρωπαϊκού έργου LIFE AMMOS, το οποίο συντονίζει από το 2013 το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και αποσκοπεί στην πρόληψη και τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες, αλλά και σημείο αιχμής για τη συνέχιση της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Οι δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνουν επισκέψεις σε σχολεία των τριών μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας), σεμινάρια εκπαιδευτικών, καθώς και ένα Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πακέτο με τίτλο : «Θαλάσσια απορρίμματα – Το αποτύπωμα των ανθρώπων στις ακτές και τις θάλασσες» με στόχο τη βέλτιστη δυνατή και πλέον εποικοδομητική ενημέρωση των μαθητών.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE AMMOS έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε πάνω από 40 σχολεία, στη διάρκεια των οποίων 4.000 περίπου μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες για την τεράστια σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τις συνέπειες των ανθρωπογενών πιέσεων σε αυτά και ειδικότερα για τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις που προκαλούν στο περιβάλλον τα θαλάσσια απορρίμματα.

Οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις πραγματοποιούνται με χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, συνοδεύονται από δημιουργική συζήτηση, ενθαρρύνουν την ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους μαθητές και προσαρμόζονται ανάλογα με την εκάστοτε ηλικιακή ομάδα.

Παράλληλα, και προς υποβοήθηση των εκπαιδευτικών που αποφάσισαν να ενσωματώσουν στην ύλη τους εκπαίδευση των μαθητών τους πάνω στην κρίσιμη αυτή θεματική, πραγματοποιήθηκαν 14 σεμινάρια εκπαιδευτικών – 5 εκ των οποίων βιωματικά.

Τα συγκεκριμένα σεμινάρια, τα οποία υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, είχαν διττό στόχο: αφενός την ενημέρωση των εκπαιδευτικών αναφορικά με το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων και αφετέρου την εξοικείωσή τους με εκπαιδευτικές μεθόδους και τεχνικές που έχουν κριθεί ως αποτελεσματικότερες κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η εν λόγω εκστρατεία δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να μεταφέρουν σε δράση πεδίου τα μηνύματα που μεταλαμπάδευσαν στους μαθητές τους και να αναδείξουν παράλληλα τη σημασία της ανάληψης προσωπικής ευθύνης και προσπάθειας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Οι παρουσιάσεις στα σχολεία θα εξακολουθήσουν και για το προσεχές διάστημα, ενώ το Εκπαιδευτικό Πακέτο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Έργου για άμεση χρήση τους από τους εκπαιδευτικούς.

Δείτε αναλυτικά: Το έργο LIFEAMMOShttp://www.life-ammos.gr

To Εκπαιδευτικό Πακέτο – http://www.life-ammos.gr/ekpaideutiko-iliko

Τηνεκστρατεία Do It Yourself – http://www.life-ammos.gr/υλικό-εκστρατείας

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here