Αρχική Ειδήσεις Sunlight: Η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή

Sunlight: Η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή

0
Διαφήμιση

Περίπου 30 λεπτά από το εργοστάσιο της Sunlight στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης, στη Βιομηχανική Ζώνη της Κομοτηνής, κατασκευάζεται «η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στον κόσμο».

Η επένδυση θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 50 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, στην Κομοτηνή θα συγκεντρώνονται χρησιμοποιημένες μπαταρίες, οι οποίες και θα ανακυκλώνονται ώστε ο μόλυβδος να αξιοποιείται για την κατασκευή νέων.

Ο μόλυβδος είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών και η Sunlight χρειάζεται ετησίως για τις ανάγκες της περίπου 22.000 τόνους, που στην πλειονότητά τους εισάγονται.

Η δυναμικότητα της μονάδας ανακύκλωσης θα ανέρχεται σε πρώτη φάση σε 15.000 τόνους μολύβδου και θα μειώσει αισθητά την εξάρτηση της εταιρείας από ξένους προμηθευτές, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει εκροή συναλλάγματος για τη χώρα ύψους 30-35 εκατ. ευρώ, που πλέον θα παραμένουν στη χώρα.

Στην Κομοτηνή θα ανακυκλώνονται και άλλα στοιχεία της μπαταρίας, όπως νάτριο και πλαστικά. Οι ανάγκες της Sunlight τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν στους 25.000 τόνους ετησίως.

Η επένδυση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό κομμάτι για εργοστάσιο 10.000 τ.μ. σε οικόπεδο 42 στρεμμάτων. Οι πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2013.

Διαφήμιση