Αρχική Ειδήσεις Έρχεται στην Ελλάδα το «πράσινο καύσιμο» της CTIP Oil & Gas S.R.L

Έρχεται στην Ελλάδα το «πράσινο καύσιμο» της CTIP Oil & Gas S.R.L

0
Διαφήμιση

Το δρόμο για την μετατροπή των οχημάτων diesel σε φυσικού αερίου CNG, με τη μοναδική διαφορά ότι τα οχήματα να λειτουργούν dual fuel (παράλληλη χρήση και των δύο καυσίμων) ανοίγει στην Ελλάδα η εταιρεία CTIP Oil & Gas S.R.L.

Η εταιρία σχεδιάζει τη δημιουργία δικτύου 40 πρατηρίων ανεφοδιασμού CNG την επόμενη πενταετία με εκτιμώμενο κόστος επένδυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι σταθμοί αυτοί θα επιτρέψουν επίσης την μετατροπή 40.000 πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε οχήματα dual fuel στο Νομό Αττικής, αλλά και την επέκταση χρήσεως του πράσινου καυσίμου στη χώρα μας.

Το πεπιεσμένο φυσικό αέριο CNG είναι εναλλακτικό καύσιμο, απείρως πιο φιλικό   προς το περιβάλλον και απείρως πιο οικονομικό. Σύμφωνα με μελέτες, έχει αναδεχθεί ως το πλέον οικονομικό καύσιμο παγκοσμίως. Το CNG είναι 50% πιο φθηνό από τη βενζίνη, 30% -35% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο (dual fuel) και περίπου 50% φθηνότερο από το υγραέριο.

Η απόδοση του κινητήρα με το CNG αγγίζει το μέγιστο, καθώς η ισχύς του φθάνει τα 130 οκτάνια, όπως της αγωνιστικής βενζίνης, είναι το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, αφού παρουσιάζει 23% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και το πλέον ασφαλές καύσιμο κίνησης , τόσο λόγω των αυστηρών προδιαγραφών κατασκευής των δεξαμενών που το φιλοξενούν, όσο και λόγω των φυσικών ιδιοτήτων του, αφού δεν αναφλέγεται εύκολα, δεν εκρήγνυται.

Στην Ελλάδα, η κίνηση οχημάτων με CNG είναι στα σπάργανα. Περισσότερα από 600 λεωφορεία και 100 απορριμματοφόρα κινούνται σήμερα με φυσικό αέριο, καθώς και περίπου 300 ΙΧ τα οποία είναι εργοστασιακά κατασκευασμένα, αλλά και οχήματα με συστήματα διπλής καύσης.

Αντιθέτως τα οχήματα με κινητήρα διπλού καυσίμου πεπιεσμένου φυσικού αερίου CNG κυκλοφορούν ήδη σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και ο αριθμός τους αγγίζει περίπου τα 16,5 εκατομμύρια σε όλο το κόσμο, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύρια κινούνται σε ευρωπαϊκούς δρόμους. Ακόμη σχεδόν 20.000 πρατήρια καυσίμου CNG βρίσκονται σε λειτουργία.

Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη μετατροπή κινητήρων οχημάτων πετρελαίου σε κινητήρες διπλού καυσίμου (dual fuel) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου του 2015, αφού προηγηθεί, εντός των ημερών, η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου που έχει εισαχθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων.

Όπως σημείωσε στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ελλάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CTIP Oil & Gas S.R.L. κ. Reda Ginena «η CTIP Oil & Gas S.R.L. είναι σε διαπραγματεύσεις με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, στον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Οι εν λόγω εταιρείες διατηρούν μεγάλους στόλους φορτηγών με πετρελαιοκινητήρες και η διαπραγμάτευση μαζί τους είναι πολλά υποσχόμενη, αφού η εφαρμογή του συστήματος διπλού καυσίμου θα μειώσει το κόστος των καυσίμων τους κατά 35%….»

Η CTIP Oil & Gas S.R.L. έχει προγραμματίσει  περαιτέρω επενδύσεις εντός της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών η προμήθεια, με φυσικό αέριο CNG, μεγάλων νησιών π.χ. της Κρήτης, μικρότερων νησιών, απομακρυσμένων βιομηχανικών περιοχών, λιμανιών και θαλασσίων σκαφών.

Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση