Αρχική Ειδήσεις Επενδύσεις 10 δις σε υποδομές ενέργειας από το ΥΠΕΚΑ

Επενδύσεις 10 δις σε υποδομές ενέργειας από το ΥΠΕΚΑ

0
Διαφήμιση

Επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ σε υποδομές ενέργειας στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, την εξοικονόμηση, τις ανανεώσιμες πηγές και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προγραμματίζονται τα επόμενα 6 χρόνια, μέχρι το 2020, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.

Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται η ηλεκτρική διασύνδεση ενός μεγάλου μέρους των Κυκλάδων, η πρώτη φάση της οποίας που περιλαμβάνει τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα της ‘Ανδρου, της Νάξου, της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου θα ολοκληρωθεί όπως είπε ο υπουργός το 2016, καθώς διασύνδεση της Κρήτης προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης τόνισε ο κ. Μανιάτης, δρομολογείται η άμεση εισαγωγή των έξυπνων μετρητών στο ηλεκτρικό σύστημα, «έτσι ώστε ο πολίτης, ο καταναλωτής, το νοικοκυριό, να μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του και ταυτόχρονα να κάνει εξοικονομήσεις ενέργειας».

Η σύμβαση μεταξύ ΕΤΕπ και ΔΕΗ που υπεγράφη σήμερα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ, ευρώ για επενδύσεις σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο 2014-2019 στα νησιά Ρόδο, Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Λήμνο, Σκύρο, Κω, Κάρπαθο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Οθωνούς, Ερικούσες, Δονούσα, Μεγίστη και Ανάφη.

Η σύμβαση αποτελεί μέρος συνολικής χρηματοδότησης ύψους 190 εκατ. ευρώ και αφορά σε επενδύσεις όπως την κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού και επιτυγχάνοντας υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενου εξοπλισμού, κ.α.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός υπογράμμισε ότι από το τέλος Νοεμβρίου 2014, το συνολικό ποσό των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,2 δις Ευρώ ενώ χαρακτήρισε τα έργα στα νησιά ως πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας στους κατοίκους των περιοχών αυτών, για τη στήριξη του τουρισμού και για την οικονομική τους ανάπτυξη.

Τα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοίνωσε ότι, στις 11 Δεκεμβρίου 2014, υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η πρώτη δανειακή σύμβαση ύψους Euro 80 εκατ. για επενδύσεις της περιόδου 2014-2019 σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η σύμβαση αυτή αποτελεί μέρος συνολικής χρηματοδότησης ύψους Euro 190 εκατ. και αφορά σε επενδύσεις όπως:

• Την κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού και επιτυγχάνοντας υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, και

• Την κατασκευή αναπτυξιακών έργων σε δεκαεπτά Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Λέσβος, η Κάλυμνος κ.α. με στόχο την αξιόπιστη αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών αυτών, όσο και την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον καθώς επίσης και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού των Σταθμών και των υποδομών τους.

Ε. Δρ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροSunlight: Η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή
Επόμενο άρθροΕπιστολή Μανιάτη σε 13 υπουργούς για τη Δυτική Αττική