Αρχική Ειδήσεις Η αλήθεια για τους κύκνους

Η αλήθεια για τους κύκνους

0
Διαφήμιση

Ο μύθος τους θέλει να ζευγαρώνουν για μία ζωή και να «τραγουδούν» αφήνοντας την τελευταία τους πνοή. Η αλήθεια είναι ότι ο κύκνοι ζευγαρώνουν συχνά για μία ζωή αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το συναίσθημα αλλά είναι προϊόν στρατηγικής για να εξασφαλίσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νεοσσών.

Οι Βουβόκυκνοι αποτελούν την κλασική εικόνα της αφοσίωσης, με κυρτό το λαιμό τους περιπλέκονται σε μια τέλεια έκφραση αγάπης. Είναι μέρος ενός τελετουργικού φλερτ, στην οποία τα ζευγάρια στέκονται αντικριστά και σηκώνουν τα φτερά με χάρη.

Όμως, παρά το όνομά τους, είναι αρκετά σιωπηλοί. Το φλερτ “χορός” συνοδεύεται από μια σειρά σφυριγμάτων και ήχους από ρουθούνισμα. Η ιδέα ότι οι κύκνοι τραγουδούν μόνο όταν πεθαίνουν, το λεγόμενο κύκνειο άσμα, είναι ένας μύθος. Όλα τα έξι είδη κύκνου εκτελούν αυτό το είδος του χορού ζευγαρώματος, αν και με κάποιες παραλλαγές.

Ωστόσο, για τους κύκνους τα οφέλη του «για πάντα μαζί» είναι μεγαλύτερα από ό, τι θα μπορούσαν να κερδίσουν γενικά. Το συνδεδεμένο ζεύγος θα αυξήσει τις εμπειρίες του στη διάρκεια της ζωής του μαθαίνοντας από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, κάθε φορά. Αυτή η ευκαιρία να μάθει μπορεί να είναι ένας λόγος για να μην χωρίσει.

Τα ζευγάρια είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά σε ομάδες μάχης. Εάν χωρίζονται, οι κύκνοι και των δύο φύλων απειλούνται συχνότερα. Τα θηλυκά, επίσης, τρώνε λιγότερο όταν διαχωρίζονται από τους συντρόφους τους. Με το να κολλήσουν μεταξύ τους, προστατεύουν τον εαυτό τους.

Μένοντας μαζί μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν χρόνο και ενέργεια. Κάθε χρόνο, οι κύκνοι Bewick κάνουν ένα μακρύ, σκληρό ταξίδι για λόγους αναπαραγωγής από τη βόρεια Ρωσία στην ευρωπαϊκή χειμαδιά τους. Κάνουν μόνο σύντομες στάσεις για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Έτσι έχουν λίγο χρόνο για φλερτ.

«Οι περισσότεροι κύκνοι Bewick σχηματίζουν ζεύγη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής τους στην Αρκτική Ρωσία», λέει η Eileen Ρις των υγροτόπων και των Άγριων Πτηνών (WWT). «Φαίνεται ότι τα 2500 χιλιόμετρα μετανάστευσης και η δυσκολία της Αρκτικής το καλοκαίρι περιορίζει την ικανότητά τους να βρουν ένα νέο σύντροφο και φυλή μέσα σε ένα χρόνο».

Γιατί λοιπόν οι κύκνοι δεν αφήνουν ποτέ το μακροχρόνια σύντροφό τους, ο οποίος έχει γίνει ο τέλειος γονέας; Μάλλον όπως και οι άνθρωποι, παίρνουν μερικές φορές περίεργες αποφάσεις όταν τα πράγματα πάνε άσχημα.

Οι αρσενικοί μαύροι κύκνοι περνούν στην πραγματικότητα περισσότερο χρόνο στις φωλιές τους από τα θηλυκά. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά συμβαίνει γιατί τα θηλυκά είναι λιγότερο πιστά.

Μόλις γεννηθούν τα μικρά, οι γονείς ζουν μαζί τους για έξι έως εννέα μήνες. Μία αρσενική πάπια θα δαπανήσει περίπου ένα μήνα για τα καθήκοντα ανατροφής των παιδιών πριν σταματήσει. Όπως πολλοί γονείς, οι κύκνοι θα απαντήσουν με ακραία προκατάληψη αν η οικογένειά τους απειλείται.

Αλίμονο σε όποιον διαταράξει κατά λάθος μια οικογένεια κύκνων. Ο άντρας κύκνος όλων των ειδών θα φυλάξει τις φωλιές τους αναλαμβάνοντας την προστασία των απογόνων από τα αρπακτικά ζώα και αυτό αποτρέπει επίσης το θηλυκό από το ζευγάρωμα με ένα άλλο αρσενικό.

Όταν αντιλαμβάνεται μια απειλή, μια κύκνος θα ανοίξει εντυπωσιακά τα φτερά και θα αρχίζει το σφύριγμα και το γρύλισμα. Αλλά αυτή η γυμνή επιθετικότητα είναι μόνο για το θεαθήναι γιατί τις περισσότερες φορές οι κύκνοι μπλοφάρουν.

Διαφήμιση