Αρχική Ειδήσεις Ένα μουσείο… υπεραξία για τον τουρισμό

Ένα μουσείο… υπεραξία για τον τουρισμό

0
Διαφήμιση

Μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών, καθώς και το πρώτο ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών στην Ευρώπη, περιλαμβάνει το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων Μουσείο Μανιταριών» το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

Μια παρέα τριών ατόμων, η οποία άρχισε πριν από 25 χρόνια να συλλέγει Θηλαστικά και πτηνά, κυρίως από την Ελλάδα και την Ευρώπη, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρό ζωής, δημιουργώντας στα Μετέωρα ένα ιδιαίτερο μουσείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή -αλλά και τη χώρα ευρύτερα- με την προσέλκυση τουριστών από όλα τα μέρη του πλανήτη. Άλλωστε, η πανίδα του τόπου μας αλλά και τα δεκάδες είδη μανιταριού που υπάρχουν στη χώρα μας έχουν «πιστούς» φίλους σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής και ένας εκ των ιδρυτών του Μουσείου, Νίκος Πάλλας, «είμαστε περήφανοι για το δημιούργημά μας, το οποίο μάλιστα ολοκληρώσαμε με ίδια κεφάλαια, χωρίς να πάρουμε την παραμικρή επιδότηση. Ειδικοί του χώρου θεωρούντο μουσείο ως το μεγαλύτερο έργο τέχνης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και βρίσκεται παγκοσμίως στην ανώτερη βαθμίδα όσον αφορά την ποιότητα των εκθεμάτων».

Αναφορικά με τους στόχους της προσπάθειας αυτής ο κ. Πάλλας σημείωσε ότι «έχουμε ήδη κάνει την απαραίτητη προεργασία, ώστε να φέρουμε επισκέπτες στο Μουσείο απ’ όλο τον κόσμο. Έχουμε έρθει συμφωνία με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία (π.χ. Manessίs, Tui, Μουζενίδης κ.ά.), ενώ το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε με έγγραφό του τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα σχολεία της χώρας σχετικά με τη λειτουργία του μουσείου.

Το μουσείο ήδη συνεργάζεται με τέσσερις φορείς: το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την “Καλλιστώ” και το Κρατικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έχουμε ενημερώσει τις εκκλησίες, καθώς η μεγάλη επισκεψιμότητα του ιερού χώρου των Μετεώρων επιτρέπει τη διάχυση των στόχων του μουσείου σε ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες».

Τρία επίπεδα

Μεγάλο «πεδίο» για την αύξηση της επισκεψιμότητας δημιουργεί το «Μουσείο Μανιταριών», το οποίο, όπως επισημαίνει και ο Νίκος Πάλλας, μέλος των Ελλήνων μανιταρόφιλων, έχει ήδη συγκεντρώσει μέσα σε λίγες ημέρες λειτουργίας τους το ενδιαφέρον πολλών ξένων φίλων του είδους από διάφορες χώρες (Ουγγαρία, Ισπανία, Λιθουανία κ.ά.). Το νέο μουσείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο είναι ουσιαστικά μια γκαλερί με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που αφορούν τη φύση και το περιβάλλον. Εκεί στεγάζεται και ο χώρος σεμιναρίων που λέγεται «Αίθουσα του Ασπροπάρη» (αρπακτικό των Μετεώρων), στην οποία φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και διάφορες δράσεις που έχουν να κάνουν με τη θεματολογία του μουσείου.

Εκεί στεγάζεται και μόνιμη έκθεση ζωγραφικής και γλυmικής εικαστικών της ευρύτερης περιφέρειας, η οποία ανανεώνεται συνεχώς με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της τοπικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή ενδημικών και αποδημητικών πτηνών που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ορισμένα απ αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, που συνορεύει με τρεις ηπείρους, καθίσταται ένας από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα τόπους. Από τα 475 είδη πουλιών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη, τα 436 είδη ευδοκιμούν στην Ελλάδα, είτε τη διασχίζουν κατά την αποδημία τους.

Στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται το πρώτο Μουσείο Μανιταριών της Ευρώπης, το οποίο αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάmυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους επίσης γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λπ.).

Περπατώντας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον, μπορεί ο κάθε επισκέπτης να συλλέξει πληροφορίες και να γνωρίσει ένα προς ένα τα μανιτάρια.

Πηγή: Έθνος

Διαφήμιση