Αρχική Ειδήσεις 6 τρόφιμα που τονώνουν τον εγκέφαλο

6 τρόφιμα που τονώνουν τον εγκέφαλο

0
Διαφήμιση

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του εγκεφάλου σας είναι να τρώτε τρόφιμα που του προσφέρουν τόνωση. Ο τρόπος είναι πολύ απλό και δεν κοστίζει, καθώς έξι τροφές βοηθούν περισσότερο από ότι φαντάζεστε και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Τονώστε λοιπόν τον εγκέφαλό σας και εκπαιδεύστε τον να προτιμά τροφές που τον ενισχύουν όπως αυτές:

1. Το λάδι καρύδας

Γιατί το τρώμε; Υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα από την εναλλαγή του λαδιού μαγειρέματος στο σπίτι σας με λάδι καρύδας. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι ότι το έλαιο καρύδας έχει πολύ μεγαλύτερη ανοχή θερμότητας σε σχέση με τα άλλα. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει σταθερό σε υψηλότερες θερμοκρασίες, διατηρώντας περισσότερα από τα ωφέλιμα λιπαρά.

Το λάδι καρύδας είναι επίσης μια πλούσια πηγή των τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου, τα οποία αναλύονται σε κετόνες, μια ιδανική τροφή του εγκεφάλου και του ήπατος.

Πώς να το φάτε: Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας σε οποιαδήποτε από τις συνταγές σας που απαιτούν λάδι.

2. Κουρκούμη (ρίζα)

Γιατί το τρώμε; Ένας λόγος είναι ότι μειώνεται η οξείδωση και η φλεγμονή των νευρώνων στον εγκέφαλό σας. Μία ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη αναστέλλει μία νευροτοξίνη που είναι ήδη συνδεδεμένη με νευροεκφυλιστικές διαταραχές και είναι παράγοντας τόσο αντι-οξείδωσης όσο και αντι-φλεγμονώδης.

Πώς να το φάτε: Φρέσκια ρίζα κουρκούμη θα τη βρείτε σίγουρα στο διάδρομο με τα μπαχαρικά. Έχει μια πικάντικη γεύση, σχεδόν σαν μουστάρδα. Χρησιμοποιείται στην ινδική και αφρικανική κουζίνα και επιλέγοντας συνταγές από διάφορες περιοχές του κόσμου, είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε να πειραματίζεστε με κουρκούμη.

3. Μύρτιλλα

Γιατί τα τρώμε; Πιθανώς έχετε ήδη ακούσει ότι τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία σίγουρα βοηθούν στην προώθηση της υγείας του εγκεφάλου. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, ενώσεις οι οποίες πιστεύεται ότι βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης.

Πώς να το φάτε: Είναι εξαιρετικό για πρωινό στο πλιγούρι βρώμης, στο γιαούρτι, ή σε ένα smoothie ή μέρος μιας φρουτοσαλάτας. Είναι νόστιμο και πετιέται σε μια σαλάτα σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μπορείτε να κάνετε ακόμα και κάποια επιδόρπια.

4. Μπρόκολο

Γιατί το τρώμε; Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στις ΗΠΑ, επίσης, περιέχει πολλές λιγνάνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν ανάμικτες τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη σκέψη, τη λογική, τη μνήμη, την φαντασία και την εκμάθηση νέων λέξεων.

Πώς να το φάτε: Μη βράζετε το μπρόκολο μέχρι να μυρίζει το σπίτι σας. Είναι νόστιμο ελαφρά στον ατμό, ψητό στο φούρνο και σοταρισμένο με μερικά υγιή έλαια ή ακόμη και ψιλοκομμένο ωμό σε σαλάτα.

5. Πράσινο Τσάι

Γιατί να το πιείτε; Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το πράσινο τσάι είναι ένα άλλο υψηλό τρόφιμο σε αντιοξειδωτικά, αλλά η πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη εργασίας του εγκεφάλου.

Πώς να το πιείτε: Σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι είναι καλύτερο να γίνεται με όχι πολύ βραστό νερό και να το βυθίζετε μόνο για ένα με δύο λεπτά. Και αν δεν σας αρέσει το ζεστό τσάι, μπορείτε πάντα να το πιείτε παγωμένο και εμποτισμένο με λίγο μέλι, μέντα ή και τα δύο.

6. Μαύρο Πιπέρι

Γιατί το τρώμε; Το μαύρο πιπέρι είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο καρύκευμα στον πλανήτη. Και τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε μάθει ότι μπορεί επίσης να έχει σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλό σας. Η πιπερίνη, μια δραστική ένωση στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της διάσπασης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, δύο νευροδιαβιβαστές ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης. Η πιπερίνη φαίνεται επίσης να βοηθά στον έλεγχο της ροής του ασβεστίου στον εγκέφαλο.

Πώς να το φάτε: Φρέσκο-μαύρο πιπέρι είναι πολύ πιο νόστιμο και πιο ευεργετικό από τις ήδη ραγισμένες εκδόσεις που μπορείτε να αγοράσετε στα καταστήματα. Έτσι, αγοράστε ένα μύλο πιπεριού και κρατήστε το στο τραπέζι σας.

Διαφήμιση