Αρχική Ειδήσεις Κριτική Μανιάτη στις Βρυξέλλες για τη ΔΕΣΦΑ εν αναμονή ανακοινώσεων για East...

Κριτική Μανιάτη στις Βρυξέλλες για τη ΔΕΣΦΑ εν αναμονή ανακοινώσεων για East Med

0
Διαφήμιση

Πανίσχυρο εργαλείο διαπραγμάτευσης εθνικών και οικονομικών ζητημάτων αποτελεί κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη το γεγονός ότι η Ελλάδα σχεδιάζει και υλοποιεί τρεις αγωγούς εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στον αγωγό ΤΑΡ, τον κεντρικό διάδρομο διασύνδεσης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας και τον αγωγό East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας προς την Ευρώπη, για τον οποίο, όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλες.

«Ελλάδα και Κύπρος για πρώτη φορά κοιτούν στα μάτια τους υπόλοιπους εταίρους και δηλώνουν την πρόθεση να αποτελέσουν μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

Επισήμανε δε ότι ο αγωγός είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτός, φθηνότερος από άλλες εναλλακτικές λύσεις και ότι προκύπτει εμμέσως πως θα τροφοδοτείται και με ισραηλινό φυσικό αέριο. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι θα εντοπιστούν και ελληνικά κοιτάσματα τα οποία επίσης θα τροφοδοτήσουν τον νέο αγωγό.

Ήδη στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε πρόσφατα προσέρχονται επιχειρήσεις για αγορά των πακέτων δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης γεγονός που, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, «μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Ο υπουργός άσκησε επίσης κριτική στις Βρυξέλλες αναφορικά με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως αν θέλουμε συνεργασία με νέες πηγές τροφοδοσίας θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται στον κατάλληλο χρόνο και όχι σε χρόνους γραφειοκρατίας Βρυξελλών.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταβίβαση της πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ στην εταιρία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αφού εξασφάλισε την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, «σκόνταψε» σε ενστάσεις της Γ.Δ. Ανταγωνισμού προς την οποία εστάλη απαντητική επιστολή την περασμένη εβδομάδα.

Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ανέφερε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη για μείωση των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην ενέργεια προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα καθώς και για ρυθμιστικό περιβάλλον με διαφάνεια και δίκαιους κανόνες για όλους τους συμμετέχοντες.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, έκανε λόγο για μη ορθολογική διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κάνουν στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για δημοσιονομικούς λόγους.

Πρότεινε επίσης την ηλεκτρική διασύνδεση του συνόλου των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, κόστους 2,5 δισ. που είναι, όπως είπε, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 800 εκατ. που δαπανούμε τον χρόνο για την ηλεκτροδότηση των νησιών με πετρέλαιο.

Ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της μείωσης των διεθνών τιμών του αργού, που προσεγγίζει το 40%, τους τελευταίους μήνες και στην επακόλουθη μείωση κερδοφορίας και επενδύσεων από πλευράς πετρελαϊκών εταιρειών.

Τόνισε ωστόσο, ότι με τις επενδύσεις που σχεδιάζονται για αύξηση της παραγωγής «ο Πρίνος αντέχει».

Διαφήμιση