Αρχική Καταστροφές Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει την επικονίαση των λουλουδιών

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει την επικονίαση των λουλουδιών

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν τις μέλισσες να πετούν πριν τα λουλούδια ανθίσουν, καθιστώντας την επικονίαση λιγότερο πιθανή. Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί την επικονίαση των λουλουδιών, η οποία στηρίζει μεγάλο μέρος της παραγωγής τροφίμων στον κόσμο.

Η έρευνα χρησιμοποίησε τα αρχεία του μουσείου που εκτείνεται πίσω στο 1848 για να δείξει ότι η πρώιμη ορχιδέα «αράχνη» και η μέλισσα «ανθρακωρύχος» από την οποία εξαρτάται για την αναπαραγωγή της βρίσκονται όλο και περισσότερο εκτός συγχρονισμού, επειδή την άνοιξη οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η ορχιδέα μοιάζει με μία θηλυκιά ανθρακωρύχος μέλισσα και αποπνέει την ίδια φερομόνη για να αποπλανεί το αρσενικό σε «pseudocopulation» με το λουλούδι, μια πράξη η οποία επιτυγχάνει επίσης την επικονίαση.

Όμως, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί τόσο την ορχιδέα, όσο και τη μέλισσα να πετάξει στο λουλούδι, νωρίτερα την άνοιξη, οι μέλισσες επηρεάζονται πολύ περισσότερο, πράγμα που οδηγεί σε αναντιστοιχία.

«Έχουμε δείξει ότι τα φυτά και οι επικονιαστές τους δείχνουν διαφορετικές απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας θα διευρύνει το χρονοδιάγραμμα μεταξύ μελισσών και λουλουδιών», είπε ο Δρ Robbirt, από το Πανεπιστήμιο του EastAnglia (UEA) . «Αν επαναληφθεί και σε λιγότερο συγκεκριμένα συστήματα, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.»

Σύμφωνα με τον ίδιο η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, είναι «το πρώτο σαφές παράδειγμα, που υποστηρίζεται από μακροχρόνια δεδομένα, των δυνατοτήτων για την αλλαγή του κλίματος να διαταράξουν κρίσιμες [επικονίαση] σχέσεις μεταξύ των ειδών.»

Τα τρία τέταρτα όλων των καλλιεργειών τροφίμων βασίζονται στην επικονίαση, καθώς και των μελισσών και άλλων επικονιαστών που έχουν ήδη υποστεί ζημιές σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες από κάποια νόσο, η χρήση φυτοφαρμάκων και την εκτεταμένη απώλεια των οικοτόπων από τους οποίους τρέφονται. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ελεύθερη γονιμοποίηση παρέχετε από επικονιαστές και εκτιμάται ότι είναι αξίας 430 εκατ λιρών το χρόνο για τους αγρότες.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει μερικές αναντιστοιχίες στο χρονοδιάγραμμα που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ των ειδών και της λείας τους.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στην πρώιμη ορχιδέα Ophrys sphegodes, που βρέθηκε στη νότια Αγγλία, και η μοναχική ανθρακωρύχος μέλισσα Andrenanigroaenea επειδή έχουν μια πολύ στενή σχέση. Άλλα φυτά μπορεί να γονιμοποιούνται με πολλά έντομα και άλλα έντομα μπορούν να γονιμοποιούν πολλά φυτά, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η επίδραση της αλλαγής θερμοκρασίας.

Άλλη πρόκληση είναι ότι οι επιδράσεις της θερμοκρασίας μπορεί να είναι πολύ λεπτές, δηλαδή τα δεδομένα πρέπει να συλλέγονται επί μακρό χρονικό διάστημα. Τα μουσεία φυσικής ιστορίας στο Λονδίνο και την Οξφόρδη και το Kew Gardens έχουν ημερομηνία για τα δείγματα τόσο της ορχιδέας όσο και της μέλισσας που εκτείνεται πίσω στο 1848.

Αναλύοντας όλα τα δεδομένα, καθώς και τον έλεγχο αυτό κατά τις πρόσφατες έρευνες, αποκάλυψαν ότι η ορχιδέα ανοίγει έξι ημέρες νωρίτερα για κάθε αύξηση 1C σε θερμοκρασίες της άνοιξης. Αλλά η επίδραση στην ανδρική «ανθρακωρύχος» μέλισσα ήταν μεγαλύτερη, όπως προέκυψε ήταν εννέα ημέρες νωρίτερα.

Οι θηλυκές μέλισσες «ανθρακωρύχοι», που συνήθως προκύπτουν αργότερα από ό,τι το αρσενικό, εμφανίστηκαν 15 ημέρες νωρίτερα. Το τελευταίο αποτέλεσμα σήμαινε ότι οι αρσενικές μέλισσες ήταν λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν τις ορχιδέες για pseudocopulation.

Διαφήμιση