Αρχική Ειδήσεις Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταστρέφει το θαλάσσιο πληθυσμό!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταστρέφει το θαλάσσιο πληθυσμό!

0
Διαφήμιση

Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλάζουν επίσης τη χημεία των ωκεανών, κάνοντας το θαλασσινό νερό πιο όξινο. Αυτό δυνητικά αποτελεί μία σοβαρή απειλή για αρκετούς θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την απορρόφηση περισσότερων παράκτιων ρύπων όπως ο χαλκός από τα ζώα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ διαπίστωσαν ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί επηρεάζονται από την άνοδο της οξύτητας των ωκεανών περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ένα είδος σκουληκιού και από τα πιο δημοφιλή δολώματα για ψάρεμα, έχει υποστεί αλλοίωση DNA, ως αποτέλεσμα της υπερβολική έκθεσης στο χαλκό από τα μολυσμένα ιζήματα. Συγκεκριμένα ο χαλκός επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα τους, και αρκετά από τα νεογνά τους βγαίνουν παραμορφωμένα και ζουν μόνο λίγες μέρες.

«Πρόκειται ειλικρινά για σοκαριστική ανακάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της ανόδου της οξύτητας των ωκεανών μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως. Οφείλουμε να δούμε με νέα κριτήρια όλους τους οργανισμούς που πιστεύαμε ότι δεν ήταν ευάλωτοι», δήλωσε η Σίρι Λιούις, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί εδώ και καιρό πως οι ωκεανοί αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό και αυξανόμενο κίνδυνο από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Εκτιμάται πως το διοξείδιο του άνθρακα από τα αυτοκίνητα, τα σπίτια και τα εργοστάσια έχουν καταστήσει το θαλασσινό νερό 25% πιο όξινο σε σχέση με πριν λίγες δεκαετίες.

Οι αλλαγές αυτές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κίνδυνο για αρκετά πολύπλοκα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι ωκεανοί είχαν ξανά στο μακρινό παρελθόν υψηλά επίπεδα οξύτητας, αλλά ποτέ δεν εμφάνισαν τέτοια αύξηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τα τελευταία 65 εκατομμύρια χρόνια.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here