Αρχική Υγεία - Διατροφή Η αλλαγή του κλίματος «θρέφει» αλλεργίες και άσθμα

Η αλλαγή του κλίματος «θρέφει» αλλεργίες και άσθμα

0
Διαφήμιση

Άσχημα είναι τα νέα για όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα. Αμερικανοί ερευνητές αποδεικνύουν ότι οι αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση ακόμα και 200% στα επίπεδα της γύρης από χόρτα.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα νέο κίνδυνο που είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος: μια τεράστια αύξηση στην αλλεργική ρινίτιδα και την αλλεργία στη γύρη.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst, ΗΠΑ, βρήκε ότι οι τεχνητές πηγές διοξειδίου του άνθρακα και τα χαμηλά επίπεδα όζοντος αυξάνουν την παραγωγή γύρης και επομένως την έκθεση σε αλλεργιογόνα έως και 200%.

Πολλές προβλέψεις των προβλημάτων της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι, στην πραγματικότητα, προσομοιώσεις: οι ερευνητές λαμβάνουν ένα μοντέλο του κλίματος, προσθέτουν μερικές παραμέτρους, εντοπίζουν μια τάση και βλέπουν τι θα συμβεί. Χρησιμοποιώντας τέτοιες τεχνικές, οι ερευνητές έχουν προβλέψει ότι η θερμότητα  θα παρουσιάσει κινδύνους για την υγεία, και επιβεβαίωσαν ότι η μείωση των εκπομπών CO2 θα σώσει σίγουρα τη ζωή.

Αλλά η Jennifer Albertine και οι συνεργάτες της στο Amherst δοκιμάσαν την άλλη προσέγγιση: μεγάλωσαν τα φυτά σε συνθήκες εργαστηρίου, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα και του όζοντος – την έκδοση Ο3 του οξυγόνου (Ο2) που παίζει ένα σημαντικό προστατευτικό ρόλο στη στρατόσφαιρα, αλλά είναι αρκετά ερεθιστικό.

Έχουν επιλεγεί για το πείραμα το γρασίδι Phleum pratense, ευρέως γνωστό ως Timothy και είναι κοινό σε χλοοτάπητες, σε βοσκότοπους και σε λιβάδια. Στη συνέχεια, όταν τα λουλούδια αποκτήσουν σάκους μετράται η παραγωγή γύρης, και χρησιμοποιούνται ένζυμα για την απομόνωση της αλλεργιογόνου πρωτεΐνης Phl ρ 5.

Η είδηση δεν είναι καλή για όσους φοβούνται την έναρξη της άνοιξης με αλλεργίες καθώς η έρευνα έδειξε ότι εκεί που το διοξείδιο διπλασιάστηκε υπήρξε μια αύξηση 53% στην παραγωγή γύρης ανά γρασίδι στο λουλούδι.

Αλλά αυτό ήταν μόνο ένα μέρος του αποτελέσματος. Ένας μεγαλύτερος αριθμός των φυτών με άνθος διεγείρονται περισσότερο από το επιπλέον διοξείδιο, το οποίο επηρεάζει τη γονιμότητα των φυτών και αυξάνει τα επίπεδα γύρης στο εντυπωσιακό 200%.

Η αύξηση σε όζον χαμηλού επιπέδου – έχει ήδη ευρέως προβλεφτεί ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη – δεν είχε καμία επίδραση επί των ποσοτήτων της γύρης που παράγεται, αν και είχε την τάση να καταστέλλει τα αλλεργιογόνα επίπεδα.

Όμως, δεδομένου ότι η επίδραση του όζοντος χαμηλού επιπέδου είναι να ερεθίσει τις βλεννογόνους μεμβράνες στους  κατοίκους των πόλεων και πραγματικά να κάνει την αλλεργική αντίδραση των αεραγωγών ακόμα χειρότερη. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις του όζοντος θα φέρουν αρνητικές επιπτώσεις την υγεία του αναπνευστικού εντελώς ανεξάρτητα από τηνδ αύξηση της γύρης.

“Οι συνέπειες από την αύξηση της παραγωγής CO2 για την ανθρώπινη υγεία είναι σαφείς,” προειδοποίησε ο Δρ Albertine.

Η Christine Rogers, μια περιβαλλοντική επιστήμονας υγείας, πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η παραγωγή γύρης επηρεάζεται σημαντικά από το διοξείδιο του άνθρακα στα χόρτα και έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, λόγω της πανταχού παρουσίας των χόρτων».

Διαφήμιση