Αρχική Ειδήσεις 8 τροφές που θα χαθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής

8 τροφές που θα χαθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής

0
Διαφήμιση

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, πολλά συστήματα παραγωγής τροφίμων απειλούνται με κίνδυνο την εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τον David Lobell, αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, «η γεωργία είναι ευαίσθητη. Δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου, ωστόσο, είναι ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε».

Ένα σημαντικό θέμα είναι το διοξείδιο του άνθρακα, ή CO2. Τα φυτά το χρησιμοποιούν για να τροφοδοτήσουν τη φωτοσύνθεση, γεγονός που έχει οδηγήσει κάποιους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η αύξηση του CO2 είναι ένα καλό πράγμα για τη γεωργία. Ο Lobell διαφωνεί, σημειώνοντας ότι το CO2 είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες στον τομέα της γεωργίας.

Ο Lobell έχει ήδη παρατηρήσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε ορισμένες καλλιέργειες. Για παράδειγμα, λέει, τα δεδομένα απόδοσης της παραγωγής στο καλαμπόκι και το σιτάρι υποδηλώνουν ότι έχουν ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την κλιματική αλλαγή. Ομοίως, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί έχουν υποστεί την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα τα οποία καλό είναι να απολαύσετε τώρα που υπάρχουν σε σχετική αφθονία.

Καλαμπόκι

Η λειψυδρία και οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι απειλούν το καλαμπόκι: στην πραγματικότητα, μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μόλις 1C (1.8Ρ) θα μπορούσε να επιβραδύνει το ρυθμό της αύξησης κατά 7%. Ο αντίκτυπος της διακοπής στην παραγωγή καλαμποκιού εκτείνετε πολύ πέρα ​​από το …σούπερ μάρκετ. Ένα μεγάλο μέρος από την παραγωγή καλαμποκιού πηγαίνει για να ταΐσει τα ζώα, έτσι χαμηλότερες αποδόσεις καλαμποκιού θα μπορούσαν να σημάνουν υψηλότερες τιμές του κρέατος, και λιγότερες μερίδες κρέατος ανά κάτοικο.

Καφές

Υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες και καιρικές οι αλλαγές στους τροπικούς έχουν δημιουργήσει ένα μύκητα και χωροκατακτητικά είδη στις φυτείες καφέ. Επιπλέον, η σοβαρή ξηρασία στη Βραζιλία φέτος την άνοιξη προκάλεσε μείωση παραγωγής και αύξηση των τιμών. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η παραγωγή της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί στην Ασία.

Σοκολάτα

Σύμφωνα με μια ευρέως αναφερόμενη μελέτη του 2011  από το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών (CIAT), οι κόκκοι κακάο θα μειωθούν κατά πολύ τις επόμενες δεκαετίες. Το κύριο πρόβλημα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και η πτώσης της υδροδότησης: στα αφρικανικά έθνη της Γκάνα και της Ακτής του Ελεφαντοστού, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2C από το 2050. Αυτό, με τη σειρά του, θα αυξήσει την “εξατμισοδιαπνοή” στα δέντρα κακάο, προκαλώντας τους να χάνουν περισσότερο νερό στον αέρα και μειώνοντας την απόδοση τους.

Θαλασσινά

Εκτός από τις επιπτώσεις της στη γη, η αλλαγή του κλίματος μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων του CO2 στον ωκεανό. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε οξίνιση των ωκεανών, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει μια ολόκληρη σειρά από βρώσιμα πλάσματα του ωκεανού. Για παράδειγμα, τα κελύφη των νέων στρειδιών και άλλους ασβεστοποιημένους οργανισμούς είναι πιθανό να γίνουν λιγότερο ανθεκτικοί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η οξύτητα των ωκεανών αυξάνεται . Επικεφαλής επιστήμονας του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Mark Walport, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, χάρη στο τεχνητό CO2, η οξύτητα των ωκεανών έχει αυξηθεί κατά περίπου 25% από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Σιρόπι σφενταμιού

Οι υγροί χειμώνες και τα ξηρά καλοκαίρια, επηρεάζουν τα δέντρα τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή για του σιροπιού. Το χειμώνα, τα δέντρα χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για να τροφοδοτήσουν τη διαδικασία διαστολής και συστολής που χρησιμοποιούν για να παράγουν το απαραίτητο σφρίγος. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν ήδη προκαλέσει το σφρίγος να ρέει νωρίτερα.

Φασόλια

Τα φασόλια τροφοδοτούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στη Λατινική Αμερική και μεγάλο μέρος της Αφρικής, αλλά τα χορταστικά όσπρια μπορεί να λυγίσουν στην αλλαγή του κλίματος. Σύμφωνα με μια έκθεση οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν την ανθοφορία και την παραγωγή σπόρων στα αμπέλια φασολιού, μειώνοντας τις αποδόσεις μέχρι και 25%.

Κεράσια

Τα κεράσια, απαιτούν ψυχρές ώρες για να φέρουν καρπούς, πολύ λίγες κρύες νύχτες. Στη δυτική ακτή, όπου είναι το μεγαλύτερο μέρος καλλιέργειας κερασιών η άνοδος της θερμοκρασίας επιφέρει μείωση της ανθοφορίας και επομένως λιγότερα φρούτα.

Οινοποιήσιμα σταφύλια

Εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών τα οινοποιήσιμα σταφύλια είναι πιθανό σύντομα να πρέπει να αλλάξουν περιοχή, ενώ θα αυξηθεί η ζήτηση, κάνοντας το κρασί πιο ακριβό. Μια μελέτη του 2013 προέβλεψε ότι οι μεγάλες παγκόσμιες γεωγραφικές μετατοπίσεις καθώς και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε διάφορα επίπεδα στην Ευρώπη, Αυστραλία, Βόρεια Αμερική και Νότια Αφρική  θα κάνει ουσιαστικά το τέλειο κρασί ένα κινούμενο στόχο. 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here