Αρχική Ειδήσεις Τεράστια απειλή η αύξηση της στάθμης της θάλασσας

Τεράστια απειλή η αύξηση της στάθμης της θάλασσας

0
Διαφήμιση

Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξακολουθούν να αποτελούν άσχημα νέα για τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Ερευνητές από τη Δανίας εξέτασαν όλες τις παραμέτρους και είναι πεπεισμένοι ότι, η στάθμη της θάλασσας αυτό τον αιώνα θα αυξηθεί κατά ένα μέγιστο 1,8 μέτρα περίπου το ύψος ενός μέσου ανθρώπου.

Επίσης εξέτασαν όλες τις προβλέψεις για τη θερμική διαστολή των ωκεανών, επειδή το θερμότερο νερό είναι λιγότερο πυκνό από το ψυχρότερο νερό και ως εκ τούτου καταλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο.

“Έχουμε δημιουργήσει μια εικόνα των πιθανών ορίων για το πόσο η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί αυτόν τον αιώνα”, δήλωσε ο AslakGrinsted, επίκουρος καθηγητής στο κέντρο του NielsBohrInstitute για τους παγετώνες και το Κλίμα στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. “Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί πιθανότατα κατά περίπου 80 εκατοστά. Μια αύξηση πάνω από 180 cm, έχει πιθανότητα μικρότερη από 5%. Θεωρούμε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πάνω από 2 μέτρα είναι απίθανο. “

Το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης, λέει ότι είναι κάτι που θα ήταν σοφό να εξετάσει τις υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως η DeltaWorks, μια σειρά από έργα που προστατεύουν μια μεγάλη έκταση γης σαο νότιο-δυτικά των Κάτω Χωρών, ή το φράγμα του Τάμεση, το οποίο έχει ως στόχο να αποτρέψει το Λονδίνο από το να πλημμυρίσει με εξαιρετικά υψηλές παλίρροιες και καταιγίδες από τη Βόρεια Θάλασσα.

Το εύρημα έρχεται με δύο σημαντικές προϋποθέσεις: το ένα είναι ότι οποιαδήποτε σημαντική αύξηση παραμένει εξαιρετικά άσχημα νέα για τους ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές του πλανήτη που είναι ήδη περισσότερο ή λιγότερο στο επίπεδο της θάλασσας – μεταξύ των οποίων και οι κοραλλιογενείς ατόλες των τροπικών ωκεανών, τις Κάτω Χώρες, η το Δέλτα του Νείλου, το Μπαγκλαντές, τη Βενετία στην Ιταλία, και μερικές από τις μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις του κόσμου.

Το άλλο είναι ότι το πιο υψηλό όριο εκτείνεται μόνο έως το 2100, και οι ερευνητές έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι, μόλις αρχίσει, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί για αιώνες.

Οι υπολογισμοί των Δανών εμπίπτουν στην κατηγορία των πραγμάτων που θα μπορούσαν να συμβούν: τήξη των πολικών νερών αναπόφευκτα σημαίνει ακόμα πιο ζεστά νερά του ισημερινού, και μια άλλη δυσοίωνη πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι η εμπορική αξία των ψαριών η οποία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις τροπικές περιοχές μέχρι το 2050.

Παραδόξως, οι ερευνητές προβλέπουν επιτάχυνση των ρυθμών της τήξης των πολικών νερών και η θαλάσσια περιοχή της Ανταρκτικής, τον Σεπτέμβριο κατείχε μεγαλύτερη έκταση από ό, τι ποτέ πριν, με το μέσο όρο των πέντε ημερών για 19 φτάνοντας τα 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το αμερικανικό National Snow and Ice Data Centre.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη συνεχίζει να ζεσταίνετε, η Ανταρκτική και οι θάλασσες γύρω από αυτή ήταν πιο παγωμένα, για μία περίοδο τουλάχιστον.

Αλλά, συνολικά, ο πλανήτης εξακολουθεί να λέει αντίο στον πάγο. Η αύξηση της Ανταρκτικής είναι περίπου το ένα τρίτο σε έκταση της απώλειας των πάγων στην Αρκτική.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here