Αρχική Ειδήσεις Οι στόχοι της Ευρώπης για τις εκπομπές ρύπων θα αποτύχουν να προστατεύσουν...

Οι στόχοι της Ευρώπης για τις εκπομπές ρύπων θα αποτύχουν να προστατεύσουν το κλίμα

0
Διαφήμιση

Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι έτοιμοι να παραδώσουν τη Γη στον κίνδυνο των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ.

Ο καθηγητής JimSkea, αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, λέει ότι το σχέδιό της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% μέχρι το 2030 είναι πολύ αδύναμο.

Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι ο στόχος του 40% βάζει την Ευρώπη στην πορεία για μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα.

Ο στόχος του 40% – που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Eκπρόσωπος για το κλίμα ο Επίτροπος ConnieHedegaard, δήλωσε: «Στόχος μας το 40% είναι σύμφωνα με την επιστήμη ότι μας βάζει στο σωστό δρόμο για να ανταποκριθεί το 2050 το στόχο μας για μείωση των εκπομπών κατά 80% -95%.

“Αυτό σημαίνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν μέχρι το 2050 τις εκπομπές, σύμφωνα με την IPCC για να συγκρατηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2C.”

Αλλά ο καθηγητής JimSkea, αντιπρόεδρος των οικονομικών στην ομάδα του IPCC εργασίας, δήλωσε στο BBC ο στόχος της ΕΕ 40% για το 2030 δεν θα οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα από τα μέσα του αιώνα.

Είπε πως τα εύκολα μέτρα για την προστασία του κλίματος – όπως η εξοικονόμηση ενέργειας – είχαν αρπαχτεί, αφήνοντας στους μελλοντικούς ηγέτες τη δουλειά της εισαγωγής νέων καθαρών τεχνολογιών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

“Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κατανοήσει πόσο μεγάλο είναι το έργο αυτό», είπε. “Είναι απολύτως εξαιρετικό και πρωτοφανές. Εικασία μου είναι ότι το 40% για το 2030 είναι πολύ λίγο και πολύ αργό, αν είμαστε πραγματικά σοβαροί για τους μακροπρόθεσμους στόχους μας.”

Λέει επίσης ότι η σημερινή στάση της Επιτροπής σημαίνει ότι οι μελλοντικοί ηγέτες θα πρέπει να κάνουν από μια περικοπή τρεις φορές μέσα σε μόλις 20 χρόνια  που πιστεύει ότι είναι ελάχιστα αξιόπιστη.

Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου πιστεύει πως οι ανταγωνιστές της Ευρώπης δεν θα παίξουν το ρόλο τους στη μείωση των εκπομπών, αφήνοντας τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της ΕΕ να επιβαρύνονται με υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η Πολωνία λέει ότι ο στόχος του 40% θα βλάψει την οικονομία της. Άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι ο στόχος θα πρέπει να γίνει πιο φιλόδοξος αν οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφωνούν για ισχυρή δράση για την προστασία του κλίματος.

Οι περιβαλλοντολόγοι και αρκετές ομάδες του κλάδου υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των εκπομπών, ενώ, επίσης και η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαφήμιση