Αρχική Ειδήσεις Συνεδρίαση ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του κλίματος

Συνεδρίαση ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του κλίματος

0
Διαφήμιση

Οι ηγέτες των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να επαναβεβαιώσουν την παγκόσμια πρωτοπορία τους στην προστασία του κλίματος. Η συγκράτηση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος έχει από καιρό μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής συχνά τονίζουν πως οι βιομηχανίες τους εκπέμπουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες βιομηχανικές χώρες.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής αυτή την εβδομάδα έχει ως στόχο να ενισχύσει και να επεκτείνει τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπώς, ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και να συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που χωρίζονται από εθνικά σύνορα.

Αλλά η μεγάλη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη έχει άσχημες επιπτώσεις στις δαπάνες για έργα πράσινης ενέργειας, και η έλευση των τεχνολογιών για να εξαγάγετε φθηνό φυσικό αέριο – παρά τις αβέβαιες προοπτικές της στην Ευρώπη – έχει μειώσει την ελκυστικότητα ορισμένων ανανεώσιμων εναλλακτικών λύσεων.

Προσθήκη στην πολυπλοκότητα της καταπολέμησης των εκπομπών είναι το νέφος από την καταστροφή στη Φουκουσίμα, όπου ένας σεισμός και το τσουνάμι το 2011 οδήγησε σε πολλαπλές ρευστοποιήσεις σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Αυτό προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και αν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις εκπέμπουν αέρια που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Γερμανία έχει ανακοινώσει σχέδια για να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της από το 2022.

Επίσης, στη σύνοδο κορυφής είναι η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το Μάρτιο και η συμμετοχή της στον αγώνα στην Ουκρανία. Για χώρες όπως η Πολωνία, που συνορεύουν με τη Ρωσία, η εξάρτηση από τον άνθρακα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ρυπογόνο, θεωρείται προτιμότερο να στραφεί στο φυσικό αέριο. Η Ρωσία, ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου, έχει κάνει γνωστό ότι θα  διακόψει τις προμήθειες προς τις χώρες αυτές κατά τη διάρκεια των πολιτικών διαφορών.

Η πολωνική στάση, η οποία έχει επίσης στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας σε ισχυρή βιομηχανία εξόρυξης, έχει θέσει σε διαμάχη χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία, που αναζητούν πιο φιλόδοξους στόχους για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Η βρετανική κυβέρνηση αντιτίθεται κατηγορηματικά τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση, επειδή φοβάται ότι τα όρια αυτά θα παρέχουν νέα επιχειρήματα στους αντιπάλους του πρωθυπουργού, μερικοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι έχει παραδώσει την κυριαρχία στις Βρυξέλλες και θέλουν τη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία έχει αντισταθεί στις απαιτήσεις για την επέκταση των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των Πυρηναίων που θα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας από την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για τη γαλλική πυρηνική ενέργεια.

Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας αναμένεται να είναι η λεγόμενη  δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια, που προτάθηκε τον Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της επιτροπής είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80 τοις εκατό έως 95 τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2050.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη μείωση των εκπομπών κατά 40 τοις εκατό σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2030. Επίσης, υπό εξέταση είναι ένας στόχος για να παράγουν το 27 τοις εκατό της ενέργειας του μπλοκ από ανανεώσιμες πηγές, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 30 τοις εκατό, και την αύξηση του αριθμού των λεγόμενων διασυνδέσεων μεταξύ των εθνών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να καταλήξει σε αδιέξοδο, και θα απαιτηθούν περαιτέρω συζητήσεις. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, αυτό θα είναι πιθανότατα ένα βρώμικος συμβιβασμός.

Διαφήμιση