Αρχική Ειδήσεις Πόσο ασφαλή είναι τα ληγμένα τρόφιμα;

Πόσο ασφαλή είναι τα ληγμένα τρόφιμα;

0
Διαφήμιση

Περίπου επτά εκατομμύρια τόνους τροφίμων και ποτών κάθε χρόνο, αρκετά για να γεμίσουν το στάδιο Wembley πετούν στα σκουπίδια μόνο οι οικογένειες στη Βρετανία. Τα περισσότερα από αυτά έχουν περάσει την ημερομηνία λήξεως, αλλά για πόσο ακόμα θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια;

Πριν απαντήσουμε προειδοποιούμε ότι δεν θα πρέπει να τρώτε τις τροφές που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξεως γιατι αυτό θα ενείχε τον κίνδυνο σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης.

Το πρώτο μας μάθημα ήταν με ένα τυρί τσένταρ. Όταν πετάξουμε το μουχλιασμένο μέρος (προσέχοντας ότι το μαχαίρι δεν μολύνετε από μούχλα) το υπόλοιπο είναι ασφαλές για κατανάλωση. Το τσένταρ και η παρμεζάνα είναι ξηρά τυριά και επειδή η μούχλα χρειάζεται υγρασία για να ευδοκιμήσει, κατά κανόνα δεν διεισδύουν πολύ κάτω από την επιφάνεια.

Ορισμένα τυριά, φυσικά, είναι σκόπιμα μολυσμένα με μύκητες. Η Penicillium roqueforti δίνει μπλε τυριά όπως το Stilton και τη ροκφόρ.

Με πιο μαλακά τυριά, όμως, εκτός και αν έχει εισαχθεί σκόπιμα ο μύκητας, η παρουσία της μούχλας υποδηλώνει λοίμωξη, όχι μόνο από τους ανεπιθύμητους μύκητες, αλλά και από επιβλαβή βακτήρια, όπως η λιστέρια και σαλμονέλα. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να τα πετάξετε.

Στη συνέχεια, βγάζουμε λίγο ψωμί που καλύπτετε με μικρά κομμάτια από λευκή-και-μπλε μούχλα το οποίο θα είναι μια χαρά, φρυγανισμένο, μόλις οι μουχλιασμένες κρούστες έχουν αποκοπεί. Ο χρόνος που πραγματικά χρειάζεται να ανησυχούμε για το ψωμί είναι όταν έχει μαύρα κομμάτια.

Στη συνέχεια, βγάζουμε έξω μερικά ξεχασμένα λαχανικά από το πίσω μέρος του ψυγείου. Τα κολοκυθάκια και καρότα που καλύπτονται από μια φρικτή λάσπη, η οποία προκαλείται από βακτηριακές αποικίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια τους . Κόβοντας τα μολυσμένα κομμάτια θα μπορούσαμε να τα βράσουμε για σούπα.

Τα φρούτα διαρκούν συνήθως περισσότερο από τα λαχανικά. Υπάρχει, ωστόσο, ένα φρούτο που θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όπως το μήλο γιατί υπήρξαν σοβαρά περιστατικά στο παρελθόν, ανθρώπων που δηλητηριάζονται από τον πόσιμο χυμό μήλου, ο οποίος περιέχει μια τοξίνη που ονομάζεται πατουλίνη.

Επίσης οι μουχλιασμένοι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, επειδή φιλοξενούν ένα μύκητα που ονομάζεται Aspergillus flavus.
Αυτός ο μύκητας παράγει μία από τις πιο θανατηφόρες τοξίνες γνωστές στην ανθρωπότητα. Η τοξίνη συσσωρεύεται στο ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες τροφές τρώγονται καλύτερα φρέσκες, κάποια απο τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο υγιεινά, όταν καταναλώνονται ως περισσεύματα αντί φρεσκομαγειρεμένα.

Η περίπτωση των ζυμαρικών

Έτσι εάν τρώτε κρύα ζυμαρικά το σώμα σας θα απορροφήσει λιγότερες θερμίδες βοηθώντας στη δίαιτα σας.

Αυτό που είναι ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι αν πάρετε κρύα ζυμαρικά και τα ζεστάνετε, τότε παράγετε μια 50% χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα από τα φρέσκα ζυμαρικά.

Διαφήμιση