Αρχική Καταστροφές Σεισμός στη Χιλή «ραγίζει» τους πάγους της Ανταρκτικής

Σεισμός στη Χιλή «ραγίζει» τους πάγους της Ανταρκτικής

0
Διαφήμιση

Το 2010 η Χιλή «χτυπήθηκε» από σεισμό 8,8 Ρίχτερ, τον έκτο ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε ρωγμές στους πάγους της Ανταρκτικής χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τσουνάμι που προκαλούν μεγάλοι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν τις παγοκρηπίδες της Ανταρκτικής, γιγάντιες πλάκες πάγου που επιπλέουν στη θάλασσα γύρω από την ξηρά της ηπείρου.

Ο σεισμός της Χιλής είναι το πρώτο σεισμικό συμβάν που δείχνει να επηρεάζει τους πάγους στην ηπειρωτική Ανταρκτική, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Η ερευνητική ομάδα μελετούσε τα επιφανειακά κύματα του σεισμού στη Χιλή, ρηχά σεισμικά κύματα που διαδίδονται μέσα στο φλοιό της Γης αντί να κατεβαίνουν βαθύτερα μέχρι το μανδύα.

Η ανάλυση των δεδομένων από 42 ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής έδειξε ότι 12 από τους σταθμούς κατέγραψαν σχετικά μικρές δονήσεις τις πρώτες έξι ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Χιλή.

Οι δονήσεις προκλήθηκαν πιθανότατα από την απότομη εμφάνιση ρωγμών στον πάγο καθώς τα επιφανειακά κύματα του σεισμού περνούσαν κάτω από την Ανταρκτική και παραμόρφωναν την ήπειρο.

Οι ερευνητές θα ανατρέξουν τώρα σε παλαιότερα δεδομένα των σεισμογράφων για να ελέγξουν αν υπήρξαν παρόμοιες δονήσεις από άλλους ισχυρούς σεισμούς όπως αυτός που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011. Θα προσπαθήσουν επίσης να εκτιμήσουν αν οι ισχυροί σεισμοί απειλούν δυνητικά τη σταθερότητα του καλύμματος πάγου.

Διαφήμιση