Αρχική Ανακύκλωση WWF Ελλάς: Καλύτερη η ανακύκλωση μπαταριών από την επαναφόρτισή τους

WWF Ελλάς: Καλύτερη η ανακύκλωση μπαταριών από την επαναφόρτισή τους

0
Διαφήμιση

Έως και 32 φορές λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον είναι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες συγκριτικά με τις απλές ενώ συγχρόνως κερδίζουν διαρκώς έδαφος χάρη στο μακροπρόθεσμα μικρό ενεργειακό και οικονομικό κόστος τους.

Όπως αναφέρει το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς η ανακύκλωση μπαταριών σηματοδοτεί μία σειρά από οφέλη όπως μείωση του όγκου απορριμμάτων, εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 80% ανά μπαταρία και προστασία του περιβάλλοντος από μέταλλα που δεν διασπώνται και ενδέχεται να απορροφηθούν μέσω του αέρα, του νερού και της τροφής.

Στον αντίποδα όταν η μπαταρία καταλήγει στα κοινά σκουπίδια επέρχεται μία σειρά από αλυσιδωτά προβλήματα: Σπατάλη πολύτιμων πρώτων υλών και ενέργειας που χρειάστηκαν για την παρασκευή της και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όλων εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης του νερού και του εδάφους από επικίνδυνα μέταλλα (φαινόμενο βιο-συσσώρευσης). Έχουν καταγραφεί δηλητηριάσεις σε διάφορες χώρες στο παρελθόν εξαιτίας των βαρέων μετάλλων, ενώ μερικά από αυτά θεωρούνται καρκινογόνα (πχ. Κάδμιο).

Στην Ελλάδα, που κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό σημείων ανακύκλωσης μπαταριών μετά τη Γερμανία, αν και δεν υπάρχουν εργοστασιακές μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών, μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 132.000.000 φορητές μπαταρίες και όπως αναφέρει η εταιρεία Α.Φ.Η.Σ. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) έχει ξεπεράσει αρκετά το στόχο της ΕΕ.

Οι εξαντλημένες μπαταρίες μπορούν να τοποθετηθούν στους κάδους ανακύκλωσης A.Φ.Η.Σ. που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Πρωτοστατούν τα σχολεία (με 13.900 κάδους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα πανελλαδικά), τα σουπερμάρκετ, οι δήμοι και οι δημόσιοι φορείς αλλά και επιχειρήσεις όπως τράπεζες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

 

Διαφήμιση