Αρχική Ειδήσεις Φαλαινοθηρία: Αριθμός ρεκόρ για τους Νορβηγούς ψαράδες

Φαλαινοθηρία: Αριθμός ρεκόρ για τους Νορβηγούς ψαράδες

0
Διαφήμιση

Οι ψαράδες στη Νορβηγία έπιασαν 729 φάλαινες φέτος, το υψηλότερο νούμερο δεδομένου ότι συνεχίζεται η αμφιλεγόμενη πρακτική παρά τη διεθνή πίεση.

Η σεζόν έχει λίγο πολύ τελειώσει και ήταν πολύ καλή λέει ο Svein Ove Haugland, υπό διευθυντής του Οργανισμού Νορβηγών Ψαράδων.

Ο τελικός αριθμός μπορεί να αυξηθεί πριν το επίσημο τέλος της σεζόν αλλά ήδη πρόκειται για τον μεγαλύτερο από το 1993, όταν η Νορβηγία ξανάρχισε τη φαλαινοθηρία παρά την διεθνή απαγόρευση, την οποία το Όσλο απέρριψε.

Το 2013 η Νορβηγία έπιασε 590 φάλαινες, αριθμός επίσης υψηλότερος από το 2012, ενώ η απόδοση για το 2014 παραμένει πολύ κάτω από την ετήσια ποσόστωση της χώρας που είναι 1.286 φάλαινες.

«Υπάρχει δυσκολία στην αγορά και τη διανομή του κρέατος. Θα πρέπει να «ξαναχτίσουμε» τη ζήτηση για κρέας φάλαινας, το οποία υφίσταται έντονο ανταγωνισμό από τα ζώα της ξηράς και τα ψάρια» είπε ο Haugland.

«Πάντως το γεγονός ότι υπήρξαν δύο μεγάλες διαδοχικές αυξήσεις στα ετήσια αλιεύματα δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο» υποστήριξε ο ίδιος.

Η Greenpeace εκτιμά ότι η φαλαινοθηρία στη Νορβηγία θα «σβήσει» εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.

«Ο καλός καιρός φέτος ευνόησε την ζήτηση σε κρέας φάλαινας, αλλά έκανε και το κυνήγι τους ευκολότερο χάρη στον καθαρό ουρανό και τα ήρεμα νερά» είπε ο επικεφαλής της Greenpeace Truls Gulowsen, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί αλλαγή στην γενικότερη τάση.

Η Νορβηγία είναι η μόνη χώρα μαζί με την Ισλανδία, που κυνηγά φάλαινες με σκοπό το εμπόριο.

Η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία επισήμως γίνεται για επιστημονικούς σκοπούς, ωστόσο, μεγάλες ποσότητες του κρέατος καταλήγει στις αγορές.

Διαφήμιση