Αρχική Ειδήσεις Ψήστε υγιεινά στο μπάρμπεκιου

Ψήστε υγιεινά στο μπάρμπεκιου

0

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα λάτρεις του μπάρμπεκιου κάνουν τουλάχιστον ένα σοβαρό λάθος υγιεινής όταν ψήνουν κρέατα στα κάρβουνα, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

Αυτό σημαίνει πως έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν τροφική δηλητηρίαση και, συνεπώς, προτιμότερο είναι να προμαγειρεύουν τα κρέατα πριν τα βάλουν στα κάρβουνα, λέει η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας.

Στη δημοσκόπηση της FSAσυμμετείχαν 2.030 ενήλικες, το 21% εκ των οποίων είπαν πως έχουν αρρωστήσει έπειτα από την κατανάλωση τροφίμων που έψησαν στα κάρβουνα.

Σχεδόν ένας στους τρεις είπαν πως καταναλώνουν το κρέας μόλις δουν πως ψήθηκε εξωτερικά χωρίς να ελέγχουν το εσωτερικό του, άλλοι δύο στους δέκα είπαν ότι δεν βάζουν τα ψημένα κρέατα σε διαφορετικό πιάτο απ’ ό,τι τα ωμά, ενώ σχεδόν οι μισοί παραδέχτηκαν ότι με το ίδιο πιρούνι που γυρνάνε το ωμό κρέας, τρώνε κιόλας το ψημένο.

Συνολικά, το 94% έκαναν λάθη όταν έψηναν στα κάρβουνα.

Η FSA προειδοποιεί ότι η κακή υγιεινή μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση με παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο, καθώς και ότι ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο.

Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά (καθόλου ροζ ούτε κόκκινο) και δεν πρέπει να έχει χυμούς.

Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα. Επίσης δεν πρέπει να πλένουμε το ωμό κοτόπουλο διότι διασπείρει μικρόβια.

«Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί αληθινό κίνδυνο με το μπάρμπεκιου και γι’ αυτό υπενθυμίζουμε στον κόσμο πως πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύει τον εαυτό του και τους ανθρώπους του», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της FSA δρ Κάθριν Μπράουν.

Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άρρωστοι για λίγες μέρες, αλλά κάποιοι εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο Guillain-Barre (είναι μία σοβαρή νόσος του νευρικού συστήματος).

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here