Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Τι χρειάζεται να ξέρετε για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Τι χρειάζεται να ξέρετε για τη δυσανεξία στη λακτόζη

0
Διαφήμιση

Η λακτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το σώμα μας δημιουργεί ένα ένζυμο το οποίο ονομάζεται λακτάση που διασπά την λακτόζη σε σάκχαρα τα οποία το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει για ενέργεια.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει όλη την λακτόζη που προσλαμβάνετε. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζουν προβλήματα όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα και διάρροια μετά την πόση γάλακτος ή την λήψη τροφών που περιέχουν λακτόζη. Εάν έχετε ναυτία, κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα ή διάρροια 15 λεπτά με μερικές ώρες μετά την λήψη τροφών με λακτόζη τότε έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Τι πρέπει να κάνετε

Μην προσπαθήσετε να κάνετε μόνοι σας διάγνωση. Εάν πιστεύετε ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Την ίδια ενόχληση που προκαλεί η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να την προκαλέσουν και άλλες καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και λοίμωξη που λεπτού εντέρου. Ο γιατρός σας είναι το μόνο άτομο που μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια άλλη πάθηση. Μόλις έχετε την διάγνωση μπορείτε να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας ώστε να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα.

Στην αρχή ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να σταματήσετε να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη για να δείτε εάν τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Εάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, είναι πολύ πιθανό να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Ένα τεστ υδρογόνου γίνετε με την εκπνοή σε ένα μηχάνημα που μετράει την ποσότητα υδρογόνου στην αναπνοή σας 60 λεπτά μετά την λήψη λακτόζης. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη το σώμα σας παράγει περισσότερο υδρογόνο από ότι εάν δεν έχετε.

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στην δυσανεξία της λακτόζης. Για παράδειγμα μερικά άτομα μπορούνε να πιούνε μισή κούπα γάλακτος χωρίς συμπτώματα αλλά να εμφανίσουν με μία ολόκληρη κούπα. Άλλα άτομα εμφανίζουν δυσανεξία ακόμα και με μια μικρή ποσότητα γάλακτος. Με την πάροδο του χρόνου όλοι μαθαίνουν πόσο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να καταναλώσουν χωρίς να έχουν συμπτώματα.

Τύποι δυσανεξίας

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται χωρίς την ικανότητα να συνθέτουν λακτόζη. Τα άτομα με αυτό τον τύπο δυσανεξίας έχουν τις περισσότερες δυσκολίες στην πόση και βρώση τροφών που Περιέχουν λακτόζη. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη όσο μεγαλώνουν.

Κάποια άτομα αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη μετά από κάποια επέμβαση ή γαστρεντερική λοίμωξη. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκληθεί από κακή διατροφή ή από την λήψη ορισμένων φαρμάκων. Αυτός ο τύπος δυσανεξίας συνήθως εξαφανίζεται μετά από 2 με 4 εβδομάδες.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή λήψης φαρμάκων, πολύ πιθανόν να μην είναι για πάντα. Εάν έχετε γεννηθεί με δυσανεξία στη λακτόζη ή έχετε μεγαλύτερη δυσκολία να χωνεύετε γαλακτοκομικά προϊόντα από ότι όταν ήσασταν νεότεροι, τότε πιθανόν να έχετε πάντα κάποιο βαθμό δυσανεξίας.

Εάν ο γιατρός σας, σας έχει διαγνώσει δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να μην αισθάνεστε φουσκωμένοι, με αέρια, ή να έχετε στομαχικές κράμπες ή διάρροια μετά την λήψη τροφών που Περιέχουν λακτόζη.

Συμβουλές

Γνωρίστε ποια τρόφιμα και ποτά περιέχουν λακτόζη. Η λακτόζη βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα ψημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα γλυκά, τα μπισκότα, τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες, τα αναψυκτικά και μερικά τρόφιμα όπως πίτσα και λαζάνια.

Δώστε προσοχή στους διατροφικούς πίνακες των προϊόντων. Οι διατροφικοί πίνακες περιέχουν όλα τα συστατικά και την ποσότητα τους. Αυτά που έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκονται στην κορυφή του διατροφικού πίνακα, ενώ αυτά με την μικρότερη στο τέλος. Για παράδειγμα εάν το γάλα βρίσκεται πρώτο στην λίστα θα γνωρίζετε ότι το προϊόν ως επί το πλείστον περιέχει γάλα. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη πιθανόν να είναι κάποιο προϊόν που θα θέλατε να αποφύγετε ή να λάβετε σε μικρές δόσεις.

Ξεκινήστε με μικρές μερίδες γαλακτοκομικών. Εάν μπορείτε να αντέξετε μικρές μερίδες γαλακτοκομικών τότε μπορείτε να προσθέτετε λίγο παραπάνω κάθε φορά. Καθώς θα προσθέτετε σιγά σιγά γαλακτοκομικά θα μπορέσετε να καταλάβετε πόση λακτόζη μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός σας.

Συνδυάστε γαλακτοκομικά προϊόντα με μη γαλακτοκομικά. Τρώγοντας γαλακτοκομικά μαζί με αλλά τρόφιμα επιβραδύνει την απελευθέρωση της λακτόζης στον οργανισμό σας. Αυτό διευκολύνει το σώμα σας να χωνέψει και να διασπάσει την γλυκόζη.

Τρώτε μικρότερες μερίδες γαλακτοκομικών πιο συχνά. Αντί να πιείτε ένα ποτήρι γάλα δοκιμάστε να πιείτε μικρότερες μερίδες (μισή κούπα) κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία είναι φυσικά πιο χαμηλά σε λακτόζη. Το τυρί και το γιαούρτι έχουν λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Και αυτό γιατί η λακτόζη διασπάται μερικώς κατά την διαδικασία παλαίωσης του τυριού και από τα βακτήρια στο γιαούρτι.

Εάν έχετε ακόμα ενοχλήσεις αφού δοκιμάσετε τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να δοκιμάσετε ένα συμπληρώματα διατροφής με λακτάση πριν καταλήξετε να τρώτε τρόφιμα χωρίς λακτόζη. Μπορείτε επίσης να απολαμβάνετε και γάλα που δεν περιέχει λακτόζη.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Μάθετε για τα μυστικά συστατικά που περιέχουν λακτόζη. Αυτά τα συστατικά είναι το γάλα σε σκόνη (ακόμα και χωρίς λιπαρά), βούτυρο, λακτόζη, βυνοποιημένο γάλα, ξινή και γλυκιά κρέμα, μαργαρίνη, ορός γάλακτος (ξινόγαλο), συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τυρί. Θυμηθείτε ότι ψημένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν λακτόζη όπως τα κέικ και τα μπισκότα. Ελέγχετε πάντα τους διατροφικούς πίνακες!

Μερικά φάρμακα περιέχουν λακτόζη. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν υπάρχει λακτόζη στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε και ελέγξτε και εσείς τον πίνακα συστατικών.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανόν να μην χρειαστεί να κόψετε τελείως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την διατροφή σας. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν ασβέστιο στον οργανισμό σας και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το να ελέγξετε και να περιορίσετε την δυσανεξία στη λακτόζη σας είναι εφικτό και όχι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.

Διαφήμιση