Αρχική Ειδήσεις Η αγορά της ενέργειας στο επίκεντρο ηγεσίας ΥΠΕΚΑ και τρόικα

Η αγορά της ενέργειας στο επίκεντρο ηγεσίας ΥΠΕΚΑ και τρόικα

0
Διαφήμιση

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η πρόοδος του Κτηματολογίου και το δασικό νομοσχέδιο, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, «όλα τα θέματα βρίσκονται σε καλό δρόμο».

Σε ότι αφορά την ενέργεια, στη συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» (ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα) καθώς και οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, ως μεταβατική διαδικασία για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και τη μείωση του κόστους.

Στο «πακέτο» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα περιλαμβάνεται επίσης η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, με κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιριών Παροχής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ο διαχωρισμός των δικτύων από τις εμπορικές υπηρεσίες και η θέσπιση της δυνατότητας επιλογής προμηθευτή από το σύνολο των καταναλωτών.

Ιδιωτικοποίηση

Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την υιοθέτηση πακέτου μέτρων με στόχο τη διαρθρωτική αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τη η βελτίωση του ανταγωνισμού στην προμήθεια.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν από την κυβέρνηση να αποπληρώσει έως το τέλος του 2014 όλες τις καθυστερούμενες οφειλές του δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένων των χρεών της ΛΑΡΚΟ, ώστε να αρχίσει η εκκαθάριση των οφειλών στο σύστημα ηλεκτρισμού περιλαμβανομένων των παραγωγών του ΑΔΜΗΕ, του ΛΑΓΗΕ, των παραγωγών ΑΠΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η τρόικα έχει ζητήσει ακόμη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να θεσπίσει και να θέσει σε λειτουργία την πρόσβαση προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή με το σχετικό μηχανισμό δημοπρασιών να είναι έτοιμος την 1η Σεπτεμβρίου. Στην ίδια βάση έχει ζητήσει την αναθεώρηση των δημοπρασιών αερίου ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Επίσης, η τρόικα δίνει βάρος και στην εφαρμογή του συμφωνημένου οδικού χάρτη για τη δημιουργία μη κερδοσκοπικού ανεξάρτητου οργανισμού διατήρησης αποθεμάτων που πρέπει να λειτουργεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015

Διαβάστε επίσης:  Χ. Σταϊκούρας: Παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις τιμών
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικολόγοι: Ο καυγάς για τη «μικρή ΔΕΗ» κρύβει συναίνεση για την ενεργειακή στρατηγική
Επόμενο άρθροΈρευνα της Ε.Ε. για την ανακάλυψη «πράσινων» πρακτικών παραγωγής καλλυντικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here