Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Έρευνα της Ε.Ε. για την ανακάλυψη «πράσινων» πρακτικών παραγωγής καλλυντικών

Έρευνα της Ε.Ε. για την ανακάλυψη «πράσινων» πρακτικών παραγωγής καλλυντικών

0
Διαφήμιση

Στη νέα πανευρωπαϊκή πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά OPTIBIOCAT (Optimised esterase biocatalysts for cost-effective industrial production) συμμετέχει η εισηγμένη εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ, ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φυσικών καλλυντικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για επιδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εστιάζει στην ανακάλυψη καινοτομικών «πράσινων» πρακτικών παραγωγής καλλυντικών με τεκμηριωμένο περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικό «προφίλ». Στο πλαίσιο της τετραετούς έρευνας, η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται με 15 διακεκριμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από επτά χώρες της Ευρώπης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα OPTIBIOCAT έχει ως αφετηρία τη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικών καλλυντικών -εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η αγορά θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ έως το 2018- και «απαντά» στο βασικό ζητούμενο για υιοθέτηση παραγωγικών μεθόδων που σέβονται τις αρχές της αειφορίας και για χρήση συστατικών με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ερευνητές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί της αγοράς από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Φιλανδία ενώνουν την τεχνογνωσία τους, καλύπτοντας όλο το φάσμα της διαδικασίας ανάπτυξης καλλυντικών.

Αντικείμενο της έρευνας, που θα ολοκληρωθεί το 2018, είναι οι εστέρες -μία από τις πιο κοινές οικογένειες «συστατικών εργαστηρίου», που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία καλλυντικών για την απαλή υφή που προσδίδουν στο τελικό προϊόν, χωρίς ωστόσο να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η έρευνα OPTIBIOCAT εστιάζει στη μελέτη μίας απόλυτα «πράσινης» παραγωγικής διαδικασίας που θα εξοικονομεί πόρους και ενέργεια, καταλήγοντας σε 100% φυσικούς εστέρες. Στη συνέχεια, η ΚΟΡΡΕΣ θα ερευνήσει για πρώτη φορά παράπλευρες ιδιότητές τους, όπως η αντιοξειδωτική, δίνοντας νέα διάσταση σε ένα «κοινό» έως τώρα συστατικό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (project) θα δημιουργήσει, παράλληλα, μία σημαντική πηγή νέα γνώσης, αξιοποιήσιμη και από άλλους κλάδους, όπως της φαρμακευτικής και των τροφίμων.

Διαφήμιση